Οι τιμές στους λογαριασμούς είναι υπερβολικές, εξωφρενικές και εξωπραγματικές

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022

Η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και εργατολόγος Άννα Ευθυμίου ήταν η πρώτη βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας,  η οποία προέταξε την ανάγκη της αύξησης του κατωτάτου μισθού. Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ήταν γενναία, μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια, ωστόσο όταν τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις, «το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να εξετάσει ώστε να δοθεί περαιτέρω αύξηση στον κατώτατο μισθό».
Η κ. Ευθυμίου τονίζει σε συνέντευξή της στην politic.gr ότι πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προτάσσοντας ωστόσο την ανάγκη να περιμένουμε και τις αποφάσεις της ΕΕ ώστε να μην σπαταλήσουμε ίδιους πόρους.

«Τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις – Περιμένουμε και άλλες ανατιμήσεις σε προϊόντα»
«Ο κόσμος είναι σε πεπερασμένα οικονομικά όρια αλλά δεν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Επομένως, αυτά τα δύο με κάποιο τρόπο πρέπει να συνδυαστούν. Είναι δύσκολη η εξίσωση. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση περιμένοντας την απόφαση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης γιατί αλλιώς θα πρέπει να δαπανήσουμε ίδιους πόρους. Ωστόσο, άμεσα θα πρέπει να υιοθετηθούν άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδευτεί με διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπως να τρέξουν προγράμματα απασχόλησης που θα συνοδεύονται με ρήτρες μη απόλυσης, με κίνητρα για τις επιχειρήσεις είτε φορολογικά είτε ασφαλιστικά, αλλά και μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν για παράδειγμα, πολλοί επιχειρηματίες που θέλουν να βγουν στη σύνταξη αλλά δε μπορούν γιατί έχουν παλιά χρέη. Θα μπορούσε λοιπόν, να ξανανοίξει η παλιά ρύθμιση των 100-120 δόσεων για τα προ κορονοϊού χρέη για να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα αυτοί οι επιχειρηματίες».

Σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου, αν είναι να υπάρξει μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής πρέπει να γίνει άμεσα. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να διασφαλιστεί ότι η μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό το μέτρο είναι σημαντικό και το οικονομικό επιτελείο πρέπει να εξετάσει αν μπορεί να γίνει, διότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ενσωματώσει τις αυξήσεις σε μεγάλο βαθμό. Από εδώ και πέρα όμως, περιμένουμε και άλλες ανατιμήσεις πράγμα που σημαίνει ότι θα ανέβουν οι τιμές στα προϊόντα και σε βασικά είδη διατροφής, για αυτό θεωρώ ότι είναι βασική και κομβική η μείωση του ΦΠΑ.»

Σχετικά με την ενεργειακή ακρίβεια και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς η κ. Ευθυμίου αναγνωρίζει ότι το βάρος είναι δυσβάστακτο. «Υπάρχει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από την πολιτεία που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη αλλά σίγουρα οι τιμές είναι υπερβολικές, εξωφρενικές και εξωπραγματικές. Η κυβέρνηση θα δει προς τα που γέρνει η πλάστιγγα για να μη σπαταλήσει ίδιους πόρους ενώ θα μπορούσε να πάρει ευρωπαϊκούς και από κει και πέρα άμεσα το είπε και ο πρωθυπουργός, θα αποφασίσει για ένα νέο πακέτο στήριξης».

«Οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν σε λειτουργία το Μετρό στους Θεσσαλονικείς μέχρι το 23. Τελεία.»
Είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έβαλε για πρώτη φορά τόσο ψηλά στην ατζέντα της τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου.

«Ο πρωθυπουργός κατανάλωσε πολιτικό κεφάλαιο για αυτό το έργο, οι αρμόδιοι από την Αττικό Μετρό πρέπει να δώσουν σε λειτουργία το Μετρό στους Θεσσαλονικείς μέχρι το 23, να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Και εδώ μπαίνει τελεία. Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ ως βουλευτής είναι να το παρατηρώ επισταμένως. Γιατί από τους Θεσσαλονικείς εκλέγομαι και για εκεί είμαι.

»Όσον αφορά τα άλλα έργα, βλέπουμε τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει εργοτάξια και όχι μουσαμάδες. Η Θεσσαλονίκη πιστεύω μπορεί να γίνει ένας κόμβος νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο οικοσύστημα και έτσι γίνεται πόλος έλξης και για άλλες επιχειρήσεις. Θα σας αναφέρω και δύο προτάσεις μου που μπορούν να έχουν και πρακτική εφαρμογή. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα νέο ογκολογικό νοσοκομείο που το έχει ανάγκη η βόρεια Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο στρατόπεδο Καρατάσου που είναι και κοντά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Επίσης επειδή γίνεται μια συζήτηση ότι τελειώνει το συμβόλαιο που υπάρχει στο ΑΧΕΠΑ με την Ιατρική Σχολή, θα μπορούσε να μεταφερθεί και αυτή η υπηρεσία στο στρατόπεδο Καρατάσου και έτσι να δημιουργηθεί ένας κόμβος επιστημοσύνης.»

Δημοσιεύθηκε στο "political.gr" στις 27/4/2022

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol