Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον και η ελπίδα

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021
Εκλεχθήκατε το 2019 στη Βουλή και σε νεαρή ηλικία, βάσει του σχετικού μέσου όρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πώς βιώνετε αυτόν το ρόλο μεταξύ των "300" ως ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες ιδέες, μέσα σε ένα ίσως "συντηρητικόακόμα, πολιτικό σύστημα;
 
Πράγματι, τυγχάνει να είμαι η νεότερη σε ηλικία βουλευτής στην εκλογική μου περιφέρεια  Α΄ Θεσσαλονίκης, αλλά για μένα ο χώρος της πολιτικής δεν είναι κάτι νέο. Από τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα στο πολιτικό γίγνεσθαι, ως μέλος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ κι έπειτα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, έχω θητεύσει σε διάφορες κομματικές θέσεις, όπως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα.
Η σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως προέκυψε από τις επιλογές του εκλογικού σώματος το 2019, καταδεικνύει ότι μπορεί να συγκεραστεί το «παλιό» με το «καινούργιο», καθώς αρκετοί είναι οι βουλευτές της γενιάς μου.
Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον, η ελπίδα. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουν πληγεί βάναυσα από τη μνημονιακή κρίση, και μάλιστα, ένα κομμάτι σημαντικό, της δικής μου γενιάς κυρίως, έχει φύγει στο εξωτερικό για εργασία και διαπρέπει εκεί. Όλα τα χρόνια κρατώ ζωντανή και έντονη τη σχέση διάδρασής μου με τους νέους. Και θεωρώ σημαντικό να εκπροσωπείται η «φωνή» τους στο κοινοβούλιο. Σε ό,τι με αφορά αυτό κάνω είτε με τις προτάσεις που καταθέτω αρμοδίως κοινοβουλευτικά είτε με το μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μια "βροχήαπό καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και άσκησης βίας σε βάρος γυναικών, στον αθλητισμό, το θέατρο, τη μουσική και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Ποια είναι η θέση σάς για όλο αυτό και αν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και στην πολιτική;
 
Στην Ελλάδα ξεκίνησαν, πρόσφατα, να ανοίγουν τα στόματα, τόσο για σεξουαλικές επιθέσεις όσο και για εκφοβισμό και βία σε χώρους εργασίας. Είναι ένα κοινωνικό παραβατικό φαινόμενο που δύναται να εντοπίζεται παντού.
Τόσο η σεξουαλική παρενόχληση όσο και ο εργασιακός εκφοβισμός δεν είναι μια μόδα ή μια τάση που εμφανίζεται ανά τα χρόνια και μετά εξαφανίζεται. Ούτε σταματά, αν κλείνουν τα στόματα. Η αποκάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος θέλει πολύ θάρρος και δύναμη. Και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει όλα τα εχέγγυα και για την ενθάρρυνση της αποκάλυψής του αλλά και για την τιμωρία του θύτη σε εύλογο χρονικό διάστημα προστατεύοντας τα θύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ως βουλευτής που ασχολούμαι ενεργά με τα κοινωνικά θέματα, αλλά και ως νομικός, ενήργησα άμεσα και κατέθεσα αρμοδίως προτάσεις, προκειμένου να ληφθεί κοινοβουλευτική δράση για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, αυτές συνίστανται στην αντιμετώπιση των θεμάτων ανεπαρκούς καταγγελίας με τη θέσπιση επίσημων διαδικασιών για την καταγγελία  της παρενόχλησης, στο πλαίσιο των οποίων θα εντάσσονται και οι ανώνυμες καταγγελίες, την αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού στιγματισμού, την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την ενσωμάτωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών βίας, όπως για παράδειγμα στον κυβερνοχώρο, που εκτείνεται από την ανεπιθύμητη επικοινωνία, το «τρολάρισμα» και τον κυβερνοεκφοβισμό έως τη σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές βιασμού.

Η πανδημία του covid πλήττει τη χώρα σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, εδώ και ένα χρόνο περίπου. Πόσο έχει επηρεάσει αρνητικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και αν θα προλάβει τελικώς η Ν.Δ. να υλοποιήσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά;
 
Το 2020 είναι αδιαμφισβήτητα μία χρονιά σταθμός για την παγκόσμια ιστορία και την ανθρωπότητα, διότι η πανδημία του κορωνοϊού αφενός πλήττει βαθιά ανθρώπινες ζωές, κοινωνική συνοχή και οικονομία και αφετέρου προδιαγράφει μία διαφορετική επόμενη μέρα.
Κατά τη γνώμη μου η πανδημία θα προδιαγράψει τη διαχείριση δύο συνεπακόλουθων από αυτήν καταστάσεων και συνάμα προκλήσεων που άπτονται η μία στη στήριξη της οικονομίας και η άλλη στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το πρόγραμμα της Κυβέρνησης δεν αλλάζει, καθώς στόχος παραμένει να γίνουν πράξη τόσο οι προεκλογικές εξαγγελίες, όσο και οι μετεκλογικές δεσμεύσεις. Ήδη στη Βουλή έχει ψηφισθεί ένας μεγάλος όγκος νομοσχεδίων στο πλαίσιο της υλοποίησης  του κυβερνητικού έργου της ΝΔ. Ωστόσο, είναι εύλογο ότι ο χρόνος υλοποίησης θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους των προγραμματικών της δεσμεύσεων και αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό 2021. Είναι σημαντικό ότι σύμφωνα με αυτόν προωθείται ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε διάφορους τομείς, όπως ο ποιοτικός τουρισμός, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και η ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής σύγκλισης στην ανάκαμψη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί, άλλωστε και δική δημόσια κατ’ επανάληψη εκπεφρασμένη θέση.

Έχοντας σχετικά νωπή ακόμη την περίοδο των φοιτητικών σας χρόνων, πώς βλέπετε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Τριτοβάθμιας, κυρίως, Εκπαίδευσης και κάποιες πολυσυζητημένες επιλογές, όπως η καθιέρωση σώματος ειδικών φρουρών εντός των Πανεπιστημίων;
 
Καταρχήν ας ξεκινήσουμε από την κοινή παραδοχή ότι τα  ελληνικά Πανεπιστήμια είναι πολύ καλά πανεπιστήμια σε επίπεδο παροχής μόρφωσης, με υψηλά καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, βαθιά εμπλουτισμένο μαθησιακό εύρος και  με πολύ αξιόλογο ερευνητικό έργο. Το σχέδιο νόμου που πρόσφατα ψηφίσθηκε έρχεται να καλύψει εγγενείς αδυναμίες, όπως την εισαγωγή περισσότερων υποψήφιων σε τμήματα στα οποία θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν, να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες, όπως αυτή των «αιώνιων φοιτητών» και να επιλύσει παραβατικά ακραία φαινόμενα.
Οι διατάξεις για την καθιέρωση σώματος ειδικών φρουρών σίγουρα με προβλημάτισαν έντονα. Ωστόσο, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι άλλο είναι η φύλαξη των πανεπιστημίων και άλλο η ασφάλειά τους από παραβατικά στοιχεία του κοινού ποινικού δικαίου. Από τη στιγμή που έκνομες πράξεις εξακολουθούν να συμβαίνουν, παρά τα μέτρα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται, και μόνο αυτό καταδεικνύει ότι πρέπει να ληφθεί επιπλέον μέριμνα. Η ratio, δηλαδή ο δικαιολογητικός λόγος των διατάξεων αυτών είναι να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις, στις οποίες υπάρχει μηδενική κοινωνική ανοχή.  Είναι εύλογο για μένα, πως όταν αυτές αντιμετωπιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε και οι κατασταλτικές αυτές διατάξεις θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.


Ως Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, πώς κρίνετε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Περιφερειάρχη και του Υπουργού Υποδομών για την κατασκευή, κατά προτεραιότητα, του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Όρια Ν. Φλώρινας; Θεωρείτε αναγκαίο το έργο και πιστεύετε ότι είναι εφικτή άμεσα η ολοκλήρωσή του, δεδομένης της χρηματοδοτικής στενότητας που υπάρχει;
 
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, έχει γίνει επίσημα η πρόταση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επισημάνει δημοσίως ότι το συγκεκριμένο έργο θεωρείται αμέσου προτεραιότητας.
Η μετατροπή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Έδεσσας σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κεντρική Μακεδονία, που έχει μπει στις καλένδες εδώ και περίπου δέκα χρόνια και πλέον χάρη στις κυβερνητικές προτεραιότητες, αποκτά προοπτική υλοποίησης και ορίζοντα ολοκλήρωσης. Η συμβολή του αναμένεται να είναι καθοριστική τόσο για την ασφαλή μετακίνηση των διερχόμενων, όσο και για την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των παραγωγικών φορέων της Πέλλας.  
 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Εδεσσαϊκή", στις 20/02/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol