Καθαρή εντολή για ισχυρή Ελλάδα

Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019

Η Άννα Ευθυμίου είναι υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης. Είναι μάχιμη δικηγόρος - εργατολόγος. Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από το 2004 έως ίο 2009 πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο γραφείο νομικής στήριξης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Από το 2008 διατηρεί δικηγορικό γραφείο με ιδιαίτερη ενασχόληση με θέματα Διοικητικού, Εργατικού και Αστικού Δικαίου. «Το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας αποτελούν για τη Ν.Δ. βασικούς πυλώνες της πολιτικής της. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα» υπογραμμίζει στη «δημοκρατία» η κυρία Ευθυμίου.

"Η αλήθεια είναι η ελπίδα και αυτό αναζητούν οι Έλληνες"

Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δημιούργησε προσδοκίες για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Αν συμβεί αυτό, θα μπείτε σε διαδικασία συνεργασιών η όχι;

Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές έως τώρα πως η κάλπη των εθνικών εκλογών είναι άδεια. Δεν αρνούμαι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε ένα πρώτο θετικό δείγμα για τις θέσεις και τις προτάσεις της Ν.Δ. Όμως οι πολίτες πρέπει όλοι να βρεθούν στις κάλπες, πρέπει όλοι να ψηφίσουν. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να είναι το πρώτο κόμμα η Ν.Δ.. Το ζητούμενο είναι ένα κόμμα ισχυρό που θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα με σταθερότητα. Η αυτοδυναμία είναι το βασικό μας όπλο, για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς, με τους Ευρωπαίους εταίρους. Να έχουμε την ισχύ να διεκδικήσουμε καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη η Ν.Δ. μετά την 7η Ιουλίου, πάλι θα αναζητήσει συνεργασίες και συναινέσεις. Είναι πολύ σημαντικό οι αποφάσεις για τη χώρα να λαμβάνονται μέσα σε κλίμα συναινετικό. Αυτό κάνει πιο ισχυρή την κυβέρνηση, αλλά και την ίδια τη χώρα και τους πολίτες. Το πώς θα σχηματοποιηθούν οι συνεργασίες αυτές δεν μπορώ να το γνωρίζω, γιατί δεν ξέρουμε ποια κόμματα θα μετέχουν στην επόμενη βουλή. Πάντως σε κάθε περίπτωση η κατάργηση της απλής αναλογικής, εάν και εφόσον εκλεγεί η Ν.Δ., θα είναι βασική προτεραιότητα, για να μην εισέλθει η χώρα σε περιττές περιπέτειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συνεχώς πως αν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, θα περικόψει δαπάνες, θα απολύσει υπαλλήλους και θα η χώρα θα γυρίσει στο παλιό. Τι απαντάτε;

Απ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων πρόκειται για γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που έκανε στο παρελθόν και εξακολουθεί να κάνει. Μάταια όμως, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει αλήθειες κι οι πολίτες την αλήθεια αναζητούν. Η αλήθεια είναι η ελπίδα κι αυτό το έδειξαν οι πολίτες με την ψήφο τους τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοίκητές εκλογές. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να επαναλάβω και να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά ότι η Ν.Δ. δεν είναι ο κακός δαίμονας. Το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας αποτελούν για τη Ν.Δ. βασικούς πυλώνες της πολιτικής της. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα. Η διαφορά μας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς πιστεύουμε όχι στο να συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική, αλλά να μην είναι απαραίτητη. Θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να σταματήσουν να ζουν με επιδόματα. Αντιθέτως χρειάζονται δουλειές, οι οποίες θα πληρώνονται αξιοπρεπώς. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και μπορούμε να το καταφέρουμε. Όσον αφορά το θέμα της δημόσιας διοίκησης, η Ν.Δ. μιλά για εξορθολογισμό. Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που χρειάζονται ανασυγκρότηση. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλά για παλιό; Το παλιό, το φθαρμένο, οι ιδεοληψίες που κατακλύζουν τα στελέχη του είναι αυτό που μας κυβέρνησε τα τελευταία 4 χρόνια.

Ως προς το ασφαλιστικό, ποιο είναι το σχέδιο σας για την επόμενη μέρα; Υπάρχει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί μέρος του;

Απ. Εμείς δε μιλήσαμε ποτέ για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι μόνο μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές μπορούν να εισρεύσουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς θα γίνει αυτό; Σημαντική προϋπόθεση η ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές οφειλές. Να μπορέσει ο επιχειρηματίας να αναπνεύσει και να επανεπενδύσει. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αρχίσουν να απασχολούνται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα των ταμείων. Η μείωση, λοιπόν, των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης, αλλά θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των τριών πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος που έχει ως πρόγραμμα η ΝΔ. Προσωπικά ως μάχιμη δικηγόρος, ειδικευμένη σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, θα δώσω στο πλαίσιο του προγράμματος της Ν.Δ. τον αγώνα μου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενός καλύτερου ασφαλιστικού συστήματος που εγγυάται τις συντάξεις. Το έχω αποδείξει διαχρονικά, στεκόμενη δίπλα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι απολυμένοι και οι συνταξιούχοι.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τη Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα των εκλογών;

Απ. Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια σχεδόν τα ίδια προβλήματα. Οι ανάγκες της παραμένουν μεγάλες. Ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε ένα έργο δύο φορές και επρόκειτο για κακόγουστες φιέστες. Ομοίως με τον ΟΑΣΘ, που αφότου κρατικοποιήθηκε, αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από όσα προϋπήρχαν. Το σημαντικό για την πόλη μου είναι ότι δεν υπήρξε έως τώρα η απαραίτητη πολιτική βούληση. Είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, όπως η Θεσσαλονίκη, να έχει νεκρώσει μέρος του κέντρου της. Είναι οι αγκυλώσεις και η πολιτική αδιαφορία που κατακρατούν τις σιδερένιες περιφράξεις στο Βαρδάρη και τη Βενιζέλου. Από την άλλη, γνωρίζουμε όλοι ότι η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δυνατότητες. Στην εποχή της εξειδίκευσης χρειαζόμαστε πολιτικούς με τεχνοκρατικές γνώσεις, που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά, για να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να προσφέρω στους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μου. Έχω καθημερινή ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και είμαι πολιτικά ενεργή από τα φοιτητικά μου χρόνια. Είμαι δίπλα στους Θεσσαλονικείς και θα συνεχίσω να είμαι και μετά τις εκλογές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" 6/7/2019

Έκθεση εικόνων

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol