Στη Βουλή τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού – Προτάσεις για την αντιμετώπισή τους

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, με επιστολή της προς την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Άννα Καραμανλή, κατέθεσε το αίτημά της για εισαγωγή προς συζήτηση σε συνεδρίαση της Επιτροπής, που είναι και η αρμόδια, του ιδιαιτέρως σημαντικού ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και του εργασιακού εκφοβισμού, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για γενικότερη νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. 
 
«Ο σκοπός της συζήτησης αυτής θα έγκειται στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να εξετασθεί αρμοδίως η δυνατότητα θέσπισης πρόσθετων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των έκνομων αυτών πράξεων, που έχουν βαθιές και επιζήμιες συνέπειες για τα ίδια τα θύματα, αλλά και έντονες κοινωνικές προεκτάσεις», υπογραμμίζει η βουλευτής.
 
«Ο καταιγισμός αυτών των καταγγελιών και η μείζονα σοβαρότητα του τεράστιου αυτού κοινωνικού θέματος με ώθησε, τόσο ως βουλευτής που ασχολούμαι ενεργά με τα κοινωνικά θέματα όσο και ως νομικός και μάχιμη εργατολόγος, άμεσα, ήδη από τις 20-01-2021, να επισκεφτώ τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., κ. Μπούγα, όπου και ανήκω, προκειμένου να θέσω υπόψιν του αφενός την αξιολόγησή μου ότι είναι ανάγκη να προβούμε σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και αφετέρου να του εκθέσω τις απόψεις μου και προτάσεις μου επί του θέματος», τονίζει η βουλευτής.   
 
Ορισμένες από τις προτάσεις της βουλευτή, που κοινοποίησε με την επιστολή της στην πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και που δύνανται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αυτών φαινομένων είναι οι εξής:
 
- Η αντιμετώπιση των θεμάτων ανεπαρκούς καταγγελίας με τη θέσπιση επίσημων διαδικασιών για την καταγγελία της παρενόχλησης, στο πλαίσιο των οποίων θα εντάσσονται και οι ανώνυμες καταγγελίες, 
- Η αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού στιγματισμού. 
- Η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης 
- Η ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
- Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τα αδικήματα λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, όπως για παράδειγμα εξέταση επιμήκυνσης του χρόνου παραγραφής τους, ιδίως δε στην περίπτωση που τα θύματα είναι ανήλικα.
- Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών βίας, όπως για παράδειγμα στον κυβερνοχώρο, που εκτείνεται από την ανεπιθύμητη επικοινωνία, το «τρολάρισμα» και τον κυβερνοεκφοβισμό έως τη σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές βιασμού.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2023 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol