Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Στήριξη των Μ.Μ.Ε. και των εργαζόμενων σε αυτά

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταθέτοντας την εμπειρία της με την ιδιότητα που είχε ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. 

Αναφερόμενη στα όσα ακούγονται για το χώρο της δημοσιογραφίας, η βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων ασκούν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα, με αρχές και δεοντολογία και πολλές φορές με αυτοθυσία.    

Όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς που διέπει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η Άννα Ευθυμίου, λόγω και της εμπειρίας της ως νομικός που έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις δημοσιογράφων για διεκδίκηση καταβολής δεδουλευμένων, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει συστηματικός έλεγχος για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η στήριξη των ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε., δεδομένου ότι η Κυβέρνηση ήδη κάνει μία σημαντική και δυναμική προσπάθεια για την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «η στήριξη του κλάδου των μέσων μαζικής ενημέρωσης εξασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας. Προϋπόθεση για να υπάρχουν εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε., είναι να υπάρχουν Μ.Μ.Ε.».

Σχολιάζοντας την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για τις αμοιβές της ΕΡΤ, η βουλευτής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει τους τελευταίους 18 μήνες με πρωτοπόρο πρωτοβουλία τη δωρεάν για όλους online πλατφόρμα on demand, το ERTflix. «Μέσα στην λογική του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στα κανάλια, θα πρέπει να υπάρχει και στην ΕΡΤ για θέσεις υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών η λογική  των αμοιβών που θα είναι ανάλογες με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω», υπογράμμισε.  
 
Ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου
 
Επιπρόσθετα, η Άννα Ευθυμίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου:«Ήμουν αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα και είχα στην αρμοδιότητά μου όλα τα Μ.Μ.Ε. στη Β. Ελλάδα που είναι κατεξοχήν περιφερειακά. Έτσι, γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία του περιφερειακού Τύπου για τις τοπικές κοινωνίες, την ανάδειξη των τοπικών θεμάτων, των τοπικών προσωπικοτήτων και είναι σημαντική η στήριξη που δίνεται σ’ αυτόν μέσα από τις ρυθμίσεις του παρόντος Νομοσχεδίου».  
 
Προστασία ανηλίκων από το επιβλαβές περιεχόμενο του διαδικτύου
 
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό που με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου ρυθμίζεται το οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του, από την παραδοσιακή γραμμική τηλεόραση και τις κατά παραγγελία οπτικοακουστικές υπηρεσίες (συνδρομητική, On Demand, Netflix), μέχρι τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (πχ Youtube) και τις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ρύθμιση εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ ανέφερε ότι το Νομοσχέδιο ενθαρρύνει την αύξηση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου σε άτομα με αναπηρία.  

«Χρειάζεται προσοχή στους κινδύνους που προκύπτουν από το περιεχόμενο πλατφορμών δικτύωσης σε ανήλικα παιδιά, ακόμα και των πολύ δημοφιλών, όπως το YouTube, το Tik Tok, κα όπου μπορεί να υπάρξουν φαινόμενα διακίνησης, επιβλαβούς υλικού για αυτά. Σε άλλες χώρες ανήλικοι έφτασαν μέχρι και στο θάνατο. Έχω ικανή εμπειρία από αυτά τα θέματα, γιατί πολλές φορές, ως πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, μαζί με το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσκληθήκαμε από σχολεία, όπου ήρθα σε επαφή με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα τη σωστή χρήση των social media, για να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε το επιβλαβές περιεχόμενο του σκοτεινού διαδικτύου», τόνισε η βουλευτής.
 
Ενισχύεται η παραγωγή και προαγωγή του πολιτισμού 
 
Η βουλευτής μίλησε για τη στόχευση του Νομοσχεδίου να ενισχύσει την παραγωγή και προαγωγή πολιτισμού, με την ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, μέσω του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που είναι πολύ σημαντικό για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού που έχουν πληγεί οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας, όπως έχει εκφράσει δημόσια και επανειλημμένα η Άννα Ευθυμίου από το βήμα της Βουλής και με το μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2023 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol