Ομιλία στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών - Να εξαντληθούν τα όρια της οικονομίας για την περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων και των οικογενειακών επιχειρήσεων

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». 

Σημειώνοντας ότι οι διατάξεις του Νομοσχεδίου που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων έχουν θετικό πρόσημο και δίνουν ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες, η Άννα Ευθυμίου επανέλαβε την πάγια θέση της για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τρεις λόγους: 1) είναι επιχειρήσεις αμέσου αποδόσεως, 2) δίνουν 8 στις 10 θέσεις εργασίας και 3) λειτουργούν ως εξισορροπιστικό αντίβαρο απέναντι στη μονοκαλλιέργεια του τουριστικού προϊόντος, τις ζοφερές συνέπειες αυτού του οικονομικού μοντέλου τις ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. 

Ως προς τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, η βουλευτής σημείωσε: «Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Πίσω όμως από τις επιχειρήσεις και σε αυτές εντάσσεται και ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειακών επιχειρήσεων, που δεν απασχολούν υπαλλήλους, υπάρχει και ο επιχειρηματίας οικογενειάρχης. Ο οποίος έχει να καλύψει πέρα από τις ανάγκες της επιχείρησής του και τις βιοτικές ανάγκες της οικογένειάς του. Και για αυτές δεν έχει κάποιες διευκολύνσεις είτε σε μορφή επιδότησης ενοικίου, είτε σε άλλου είδους επιδότηση. Τελώ σε γνώση του προβλήματος αυτού μέσα από τις συνεχείς επαφές μου με παραγωγικούς φορείς, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό, όπως πρόσφατα τον πρόεδρο της ΓΕΣΕΒΒΕ, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προέδρους επιμελητηρίων. Μεταφέρω λοιπόν την πραγματική αυτή κατάσταση, έχουσα πλήρη αντίληψη ότι είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Όμως, σε αυτήν την εξίσωση θα ήταν επωφελές να ληφθεί και αυτό υπόψη».  
  
Αναφερόμενη στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, η Άννα Ευθυμίου μετέφερε το αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και άλλων περιοχών, για μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημειώνοντας ότι θα ήταν επωφελές να εξετασθεί εξαντλώντας όλα τα όρια της οικονομίας. 
 
Υποστήριξη των αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης
 
Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δεδομένου του έμπρακτου ενδιαφέροντός της για τα αθλητικά σωματεία της πόλης, ανεξαρτήτως των προσωπικών οπαδικών της προτιμήσεων, η Άννα Ευθυμίου τόνισε την «ωφέλεια που θα προκύψει για το Σωματείο Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ηρακλής 1908», με την παραχώρηση ακινήτων σε αυτόν για την άμεση εξυπηρέτηση αθλητικών αναγκών των μελών του Σωματείου και την εκπλήρωση των αθλητικών σκοπών του. Ένα ιστορικό σωματείο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας».
 
Λήψη θεσμικών πρωτοβουλιών ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης
 
Μεταξύ άλλων, η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καταγγελίες των τελευταίων ημερών για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, σημειώνοντας ότι «ως βουλευτής ενήργησα άμεσα και κατέθεσα αρμοδίως προτάσεις προκειμένου να ληφθεί κοινοβουλευτική δράση». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον εργασιακό εκφοβισμό, γνωστό με τον όρο διεθνώς ως mobbing, επισημαίνοντας ότι «η αποκάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος θέλει πολύ θάρρος και δύναμη. Ο εργασιακός εκφοβισμός δεν είναι μια μόδα ή μια τάση που εμφανίζεται ανά τα χρόνια και μετά εξαφανίζεται. Ούτε σταματά, αν κλείνουν τα στόματα. Και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει όλα τα εχέγγυα και για την ενθάρρυνση της αποκάλυψής του, αλλά και για την τιμωρία του θύτη σε εύλογο χρονικό διάστημα προστατεύοντας τα θύματα».

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2023 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol