Ερώτηση στη Βουλή για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.
 
Σύμφωνα με τη βουλευτή, η συμβολή των Σωμάτων Ασφαλείας επιτέλεσε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, ενώ εξακολουθούν, με την αποκλιμάκωση των μέτρων, να αποτελούν την αιχμή στην αντιμετώπιση του συγχρόνου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, αξιέπαινο είναι το έργο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (ΥΕΕΒΕ), που χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους αντιμετώπισης του συγχρόνου εγκλήματος, αποτελεί την κύρια Υπηρεσία διεξαγωγής κάθε επιπέδου σχεδόν πραγματογνωμοσύνης σε πάσης φύσεως εγκλήματα, και σημειώνει σημαντικές επιτυχίες. Η εδαφική της αρμοδιότητα εκτείνεται σε επτά Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις: Θεσσαλονίκης και Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου. Το έργο της είναι διαπιστευμένης ποιότητας από το Ε.ΣΥ.Δ. (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης), καθόσον είναι η μοναδική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, μαζί με την προϊστάμενή της, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), που διαθέτουν τα ISO: 9001, 17020 &17025. Επίσης, η συγκεκριμένη Υπηρεσία έχει αναλάβει την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων και διαδικασιών που διαθέτει, με ορίζοντα τα τέλη του τρέχοντος έτους.
 
Η Άννα Ευθυμίου, παραθέτοντας στοιχεία από ζητήματα που της έθεσαν ένστολοι, αναφέρεται στις δυσκολίες που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, λόγω μη επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, 45 αστυνομικοί της ΥΕΕΒΕ, ποσοστό περίπου 30% της υπάρχουσας δύναμης, βρίσκονται με υπηρεσιακή εντολή σε καθεστώς μετακινήσεων, τμηματικά, από τα τέλη του καλοκαιριού του 2019 και σε δεύτερη φάση με την επίκληση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ο υπάρχων αριθμός αστυνομικών – 66 στο σύνολο - δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της Υπηρεσίας, δεδομένου της αύξησης της εγκληματικότητας, των υφισταμένων υπηρεσιακών αναγκών, του πληθυσμού, του τομέα ευθύνης και της περαιτέρω τεχνολογικής εξέλιξης, που απαιτεί πλέον περισσοτέρους εξειδικευμένους αστυνομικούς.
 
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Άννα Ευθυμίου θέτει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα εξής ερωτήματα:
 
Αν προτίθεται να επιστρέψει στις αρχικές τους θέσεις, το καταρτισμένο προσωπικό που προσωρινά απομακρύνθηκε, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση των τρεχόντων τακτικών μεταθέσεων του έτους 2020.
 
Αν στις προτεραιότητές του είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μεγάλη ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται το νέο οργανόγραμμα των σημερινών συνθηκών και αν ναι με τι χρονικό ορίζοντα.
 
Αν προτίθεται να συμπεριλάβει και άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τα αρμόδια εντεταλμένα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να καταστεί πιο εύρυθμη η λειτουργία της ΥΕΕΒΕ και αν ναι ποιες είναι αυτές και με τι χρονικό ορίζοντα.
 
«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης των ζητημάτων που απασχολούν τους αστυνομικούς, καθώς ενημερώνομαι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σωστή λειτουργία της Υπηρεσίας, αλλά και για τη διαφύλαξη του κύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχω ξεκινήσει με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, επεξεργάστηκα τα αιτήματα που μου έθεσαν οι ένστολοι και εισφέρω τις προτάσεις μου, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, προς υποστήριξη του κυβερνητικού έργου», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.
 

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol