Προτάσεις στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης - Επιβεβλημένη η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η αναβάθμιση του σώματος δικαστικών λειτουργών

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020
«Είμαι παρούσα σε αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη – είναι άλλωστε και ο χώρος από τον οποίο προέρχομαι – όπως ήμουν και είμαι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά και τώρα κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, εκπονώ δημόσιο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης μου, μετά από πρόσκληση  που απηύθυνα σε όλους, για τα μέτρα στήριξης και τον τρόπο εφαρμογής τους. Παράλληλα, αξιοποιώ το δημοκρατικό εργαλείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας ερωτήσεις για ομάδες προς στήριξή τους, με σκοπό να επεξεργαστώ τα θέματά τους, να τα μετουσιώσω σε προτάσεις μου και να τα εισφέρω για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου». 
 
Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η Άννα Ευθυμίου, όπου κατέθεσε τις προτάσεις της για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο.
 
Η βουλευτής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση και η επιτάχυνση απόδοσης της Δικαιοσύνης, μέσα από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου αυτού, το οποίο διαχειρίζεται με επιτυχή τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης. «Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις στις οποίες, όπου δε δοθούν διοικητικές λύσεις, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτό το γνωρίζω από το δημόσιο διάλογο που έχω ανοίξει με πληθώρα κοινωνικών ομάδων, όπως οι εργαζόμενες μητέρες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο ιατρικός σύλλογος, οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, κα».
 
Η Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικής σημασίας η αναβάθμιση των δικαστικών λειτουργών, γιατί η Δικαιοσύνη είναι το αποκούμπι του καθενός και χρειάζεται να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας, δικαίου και εμπιστοσύνης στους θεσμούς και το κράτος.Είναι επιβεβλημένο από την Πολιτεία να είναι ψηλά οι δικαστικοί λειτουργοί κι εμείς που νομοθετούμε, να νομοθετούμε ποικιλοτρόπως, για να τους έχουμε ψηλά και να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του έργου τους». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι σημαντική η καταβολή μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, η αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων εφετών, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων, καθώς και η ίδρυση κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
 
Κλείνοντας, η βουλευτής πρότεινε να γίνει οίκοθεν η επαναφορά με κλήσεις των υποθέσεων που έχουν ματαιωθεί, ώστε να δημιουργηθεί μία οικονομική ελάφρυνση, διότι οι δικηγόροι έχουν πληγεί και αυτοί πολύ από την κρίση του κορωνοϊού.  Επίσης ζήτησε να διασαφηνιστεί η διάταξη του Νομοσχεδίου που αφορά την τοπική αρμοδιότητα των δικαστικών επιμελητών, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να σημειωθεί υπερσυγκέντρωση στην Αθήνα, με συνέπεια να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην υπόλοιπη Περιφέρεια της χώρας.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol