Ερώτηση στη Βουλή για την έκδοση αποφάσεων για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με την έκδοση αποφάσεων για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ.
 
Η βουλευτής, αναφερόμενη στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, τονίζει ότι είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, καθόσον επιταχύνει τη διαδικασία απονομής σύνταξης των ασφαλισμένων. Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε η ψηφιακή απονομή κύριας σύνταξης, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με τις συντάξεις γήρατος των αγροτών και τις συντάξεις μεταβίβασης χηρείας. Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να απονεμηθούν ψηφιακά νέες συντάξεις σε ποσοστό άνω του 55%, ενώ έως το τέλος του 2021, θα αγγίξει το 85%. 
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Άννα Ευθυμίου, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να εγκριθεί η αίτηση για την απονομή σε αυτούς σύνταξης για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων να αυξάνεται και πολλοί συμπολίτες μας να καθίστανται ανήμποροι να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανελαστικές δαπάνες διαβίωσής τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων, δηλαδή των νέων, που η απόφαση συνταξιοδότησής τους θα εκδίδεται αμέσως, και των παλαιών, που ακόμη θα εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για τη σύνταξή τους. 
 
Τεκμηριώνοντας την ερώτησή της, η βουλευτής παραθέτει αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές Εκθέσεις του του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2019, από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός τους από 125.075 στα μέσα του 2019 (στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον και οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην Δημοσίου) έφτασαν τις 151.496 στο τέλος του ίδιου έτους, ενώ από σχετικές δηλώσεις προκύπτει ότι το Φεβρουάριο του 2020 άγγιξαν τις 161.000. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το ποσοστό των άκυρων αιτήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα μειώθηκε στο 15%, με τις έγκυρες αιτήσεις για νέες συντάξεις να έχουν αποκτήσει μία αυξητική δυναμική, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων που δικαιούνται σύνταξη και συνεπώς τη σημαντική αύξηση του πραγματικού αριθμού των εκκρεμών συντάξεων.
 
Επίσης, η βουλευτής θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση απονομής των συντάξεων μέσω του e–ΕΦΚΑ επήλθε σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο και ότι ο ίδιος αποδέχτηκε την εύλογη αγωνία των ασφαλισμένων, των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησής τους τους ακόμη εκκρεμεί. 
 
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Άννα Ευθυμίου ερωτά τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αν προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα παραπάνω παρατιθέμενα στοιχεία δεν προκύπτει μέχρι σήμερα μείωση του χρόνου έκδοσης, αν ναι ποια είναι αυτά και ποιος αναμένεται να είναι ο προσδοκώμενος μέσος χρόνος έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ώστε να μπει ένας χρονικός ορίζοντας στην αγωνία του καθενός ασφαλισμένου που εκκρεμεί η συνταξιοδότησή του.   
 
«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι για το παραπάνω ζήτημα από χιλιάδες ασφαλισμένους της Περιφέρειάς μου που εκκρεμεί το αίτημα για τη συνταξιοδότησή τους, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επιτάχυνση της διαδικασίας και με τη διττή μου ιδιότητα, τόσο ως μέλος του τομέα εργασίας της Ν.Δ. τα έτη 2017 – 2019 όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο»,δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.
 

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol