Ερώτηση στη Βουλή για τις εργαζόμενες μητέρες εξαιτίας της δυνατότητας ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με τη λήψη μέριμνας για τις εργαζόμενες μητέρες εξαιτίας της δυνατότητας ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Κυβέρνηση ορθώς προέβη άμεσα και έγκαιρα σε αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, όπως η αναστολή λειτουργίας με διοικητική εντολή ορισμένων κλάδων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και η στήριξη και των εργαζόμενων, αλλά και των ανέργων. Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 της από 11.3.2020 ΠΝΠ.
 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βουλευτής, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 07/04/2020 (Α.Π.: οικ.14676/253), ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει σε ανάκληση της αναστολής συμβάσεων εργασίας προσωπικού για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να υποχρεούται, είτε διακεκομμένα, είτε συνεχόμενα, να προσέρχεται στην εργασία του.
 
Το θέμα που προκύπτει από την εφαρμογή της ανάκλησης της αναστολής συμβάσεων είναι το γεγονός ότι πολλές εργαζόμενες μητέρες κινδυνεύουν να μείνουν μετέωρες, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα ανάθεσης της φροντίδας των παιδιών τους σε άλλο πρόσωπο της οικογένειάς τους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υποχρεούνται να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους και οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές.
 
Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών, η Άννα Ευθυμίου ρωτά τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αν προτίθεται να λάβει μέτρα για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον ο εργοδότης τους προχωρήσει σε ανάκληση της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησής του, στην περίπτωση που δεν υφίσταται η δυνατότητα να αναθέσουν σε έτερο οικογενειακό τους πρόσωπο τη φροντίδα των τέκνων τους, σύμφωνα με τα παραπάνω.
 
«Γίνομαι δέκτης για το παραπάνω ζήτημα από γονείς και κυρίως εργαζόμενες μητέρες της περιφέρειάς μου, ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, με τη διττή μου ιδιότητα, τόσο ως μέλος του τομέα εργασίας της ΝΔ τα έτη 2017 – 2019, όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο»,δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.

 

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol