Ερώτηση στη Βουλή για ένταξη στα μέτρα στήριξης μουσικών και εργαζόμενων σε συναφή επαγγέλματα

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με την ένταξη στα μέτρα στήριξης των μουσικών και των εργαζόμενων σε συναφή επαγγέλματα.
 
Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Κυβέρνηση ορθώς προέβη άμεσα και έγκαιρα σε αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, όπως η αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, των θεάτρων, των κέντρων διασκέδασης και γενικά όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όσοι εργάζονται στους προαναφερόμενους χώρους, δύνανται να λάβουν τη στήριξη των 800 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες εργαζόμενων, όπως κάποιοι μουσικοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες, φωτιστές και χορευτές, που εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης.
 
Όπως εξηγεί η βουλευτής, οι συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, εργάζονται σε περισσότερους από έναν χώρους κατά τη διάρκεια του μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάγονται σε διαφορετικούς εργοδότες και να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τον καθένα από αυτούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ένταξή τους στα ευεργετικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων.
 
Επίσης, μεγάλος αριθμός από αυτές τις ομάδες εργαζομένων εξαιρούνται από το χρονικό όριο που έχει τεθεί - από την 1η Μαρτίου κι έπειτα – για τη λήψη του επιδόματος, καθώς από το τέλος Φεβρουαρίου, με την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων της Αποκριάς, άρχισαν να ματαιώνονται συναυλίες και παραστάσεις, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να μην έχουν εργασθεί από τότε.
 
Παράλληλα, η βουλευτής αναφέρει ότι στα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων δεν υπάρχει καμία αναφορά στους πλανόδιους μουσικούς και στους μουσικούς του δρόμου, για όσους εξ’ αυτών μπορεί να πιστοποιηθεί η επαγγελματική τους ιδιότητα. Τέλος, σημειώνει ότι πολλοί μουσικοί ή χορευτές, οι οποίοι απασχολούνται ως καθηγητές, δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης, καθώς εργάζονται με εργόσημο.
 
 
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών, η Άννα Ευθυμίου ρωτά τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αν προτίθενται να λάβουν μέτρα για τη στήριξη του κλάδου των μουσικών και των εργαζόμενων σε συναφή επαγγέλματα και συγκεκριμένα όσων εξ’ αυτών εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, όπως θεσμοθετήθηκαν με τις εκδοθείσες ΠΝΠ και εξειδικεύτηκαν με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις.
 
«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, έχω γίνει δέκτης του θέματος αυτού από μουσικούς και γενικά εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης και είναι ανήσυχοι για το πώς θα καλύψουν τις ανελαστικές τους οικονομικές δαπάνες αναγκαίες για την επιβίωσή τους», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol