Ερώτηση στη Βουλή για θέματα που προκύπτουν για ομάδες εργαζομένων από τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με θέματα που προκύπτουν για ομάδες εργαζομένων από τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
 
Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Κυβέρνηση ορθώς προέβη άμεσα και έγκαιρα σε αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα, προβλέποντας τόσο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και για τη στήριξη των εργαζόμενων, αλλά και των ανέργων. Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, σε δηλώσεις τους, έχουν σημειώσει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επανεξετάζονται ή θα συμπληρώνονται αναλόγως των συνθηκών, η ερώτηση της Άννας Ευθυμίου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνει τρία σκέλη:
 
Α) Παραθέτοντας το σχετικό άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη «λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας» (άρθρο 9 της από 20/03/2020 ΠΝΠ), ρωτά τον Υπουργό αν στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι να μην τύχουν της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης οι επιχειρήσεις εκείνες που το αντικείμενο και το εύρος της δραστηριότητάς τους δεν πλήττεται ή δεν πλήττεται τόσο σημαντικά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με σκοπό την αποφυγή της καταστρατήγησής της και τη διαφύλαξη κατά το δυνατόν περισσότερο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
 
Β) Η βουλευτής σημειώνει πως υπάρχει πλήθος καταγγελιών ότι ορισμένοι εργοδότες, ανάγκασαν, τους εργαζομένους τους, το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 20 Μαρτίου 2020, να λάβουν την άδεια αναψυχής που εκ του νόμου δικαιούνται ή ακόμα χειρότερα και άδεια άνευ αποδοχών, πλήττοντας άμεσα τα εργασιακά τους δικαιώματα και καταστρατηγώντας την εργατική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον Υπουργό αν στις άμεσες προτεραιότητές του είναι να λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έλαβαν αναγκαστικά άδεια από τον εργοδότη τους για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 20 Μαρτίου 2020.
 
Γ) Η Άννα Ευθυμίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν είχαν εγγράψει τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, είτε από επιλογή, είτε λόγω ηλικίας, την φροντίδα των οποίων είχαν αναλάβει μέχρι σήμερα οι παππούδες και γιαγιάδες. Η βουλευτής ρωτά αν στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα, που δεν καταλαμβάνονται από την άδεια ειδικού σκοπού, με σκοπό τη δυνατότητα οι ίδιοι να παραμένουν στο σπίτι με τα παιδιά τους.
 
«Για τα παραπάνω ζητήματα γίνομαι δέκτης από γονείς και εργαζόμενους της περιφέρειάς μου ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, με τη διττή μου ιδιότητα τόσο ως μέλος του τομέα εργασίας της ΝΔ τα έτη 2017 – 2019 όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.

 

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol