Είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες για την επανένταξη των θυμάτων trafficking στην κοινωνία

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του trafficking και της πορνείας στη χώρα μας, κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος, Άννα Ευθυμίου, κατά την τοποθέτησή της στη μόνιμη επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.
 
Η Άννα Ευθυμίου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προβλήματος, το οποίο εντοπίζεται και στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι είναι ζήτημα πολιτικό να επιλέξουμε ποιο μοντέλο, το σκανδιναβικό ή το ολλανδικό – γερμανικό, ως χώρα θα εφαρμόσουμε για την αντιμετώπιση της πορνείας. Η ίδια κατέθεσε την προσωπική της άποψη ότι οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις χρήζουν επανεξέτασης, επειδή περιλαμβάνουν έντονες αναχρονιστικές και σεξιστικές διατάξεις, τις οποίες έχει ξεπεράσει η κοινωνία. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποκατάσταση και επανένταξη των θυμάτων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε και μία άλλη διάσταση: «Σε πολλές γειτονιές, οι κάτοικοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, εξαιτίας της εξάπλωσης του φαινομένου της πορνείας, ως απόρροια του trafficking. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται πολύ έντονα και στην περιφέρειά μου, Α' Θεσσαλονίκης, στις παράπλευρες οδούς της περιοχής Γιαννιτσών».
 
Εκτός των άλλων, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να αυξηθούν κατά 2.000 οι θέσεις φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα παιδιά μέχρι τα τέλη της άνοιξης, γιατί πρέπει ως χώρα να τα προστατέψουμε από το trafficking και την πορνεία.
 
Απευθυνόμενη στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση της επιτροπής, η Άννα Ευθυμίου έθεσε κάποια κρίσιμα ερωτήματα:
 
«Από έρευνες που έγιναν στη Γερμανία, όπου η ελεύθερη ζήτηση υποτίθεται ότι θα μείωνε αυτά τα εγκλήματα, ελάχιστες γυναίκες που ασχολούνται με την πορνεία έχουν καταφύγει στη δικαστική προσφυγή για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Επειδή ασχολούμαι με το Εργατικό Δίκαιο στο επάγγελμά μου, γνωρίζω ότι ελάχιστες αγωγές για τα δεδουλευμένα από αυτές τις γυναίκες έχουν γίνει δεκτές. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε ως θύματα trafficking και πώς θα τις επανεντάξουμε στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Έτσι, λοιπόν, ρωτάω αν από το Υπουργείο υπάρχουν κάποιες σκέψεις ή πρωτοβουλίες για την επανένταξη των θυμάτων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, πώς και πότε μπορεί να γίνει αυτό».

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol