Προτάσεις για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των ΑμεΑ, των πολυτέκνων, τριτέκνων και εν γένει των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, κατά την ομιλία της στη Βουλή, υπερθεμάτισε το θετικό πρόσημο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κατέθεσε τις προτάσεις της για τη βελτίωση του, όταν βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος. Οι προτάσεις της επικεντρώνονται στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και στη βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης για εργασία 40 ετών και άνω.
 
Όπως τόνισε η Άννα Ευθυμίου, οι προτάσεις της καλύπτουν βασικές ανάγκες της κοινωνίας και ανταποκρίνονται στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Βασίζονται σε τρεις άξονες, οι οποίοι είναι οι εξής:
 
1. Προσωπική διαφορά. Δεδομένου ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι στο όριο του πληθωρισμού, κάποιοι δεν θα τις δουν πραγματικά, αλλά θα είναι λογιστικές. Όταν βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, πρέπει να δούμε, τουλάχιστον στους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτή την προσωπική διαφορά να την περιορίσουμε με κάποιο τρόπο, έστω και τμηματικά.
 
2. Συντελεστές αναπλήρωσης. Είναι ορθό που αυξήθηκαν από 30 μέχρι 40 έτη. Όμως, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανταποδοτικότητα στους συντελεστές αναπλήρωσης και από τα 40 έτη εργασίας και άνω. Καταθέτω για τα πρακτικά ένα σχετικό πίνακα, που δείχνει τις διαφορές μεταξύ του νόμου Κατρούγκαλου και του νόμου Βρούτση στους συντελεστές αναπλήρωσης και πως αυτοί εφαρμόζονται με βάση τα 1.000 ευρώ και τα 100 ευρώ. Δεδομένου ότι ισχύει το όριο των 62 ετών, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει 40 έτη και μένουν εγκλωβισμένοι. Ωστόσο, για τα έτη εργασίας πάνω από τα 40 δεν αυξάνεται αντιστοίχως η ανταποδοτικότητα. Αυτούς θα πρέπει να τους επιβραβεύσουμε και να αυξήσουμε τους συντελεστές αναπλήρωσης.
 
3. Στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων
Α) Βελτίωση των επαίσχυντων ποσοστών αναπηρίας του νομού Κατρούγκαλου ως προς την εθνική σύνταξη.
Β) Αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στα ΥΒΑΕ.
Γ) Μέριμνα για τη στήριξη των πολυτέκνων και τριτέκνων, δεδομένου και του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος.
 
«Οι προτάσεις μου έχουν έρεισμα αφενός την επαγγελματική μου εμπειρία πάνω από 15 χρόνια στα θέματα του Ασφαλιστικού και του Εργατικού Δικαίου, όπως και την επιστημονική μου κατάρτιση και αφετέρου την ιδιότητά μου ως μέλος στον τομέα εργασίας της ΝΔ. Έτσι έχω γίνει άμεσος δέκτης των κοινωνικών αυτών ζητημάτων και φέρω και ιδιαίτερη υποχρέωση» υπογράμμισε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.
 
Παράλληλα, η Άννα Ευθυμίου τοποθετήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, να καταθέσει τις σκέψεις του για το αν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για βελτίωση του νομοσχεδίου αυτού, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol