Η βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020
Οι πρωτόγνωρες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων, για τη δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου, που δε θα αποβλέπει στην κοντόφθαλμη ανάπτυξη, αλλά σε μία βιώσιμη ανάπτυξη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. 
 
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν απαιτεί απλώς πρακτικές πράσινης ανάπτυξης, αλλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί να γίνει πράξη με συντονισμένη συλλογική προσπάθεια, στοχευμένες πολιτικές, αλλά και με ατομικές πρωτοβουλίες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η επονομαζόμενη «Πράσινη Συμφωνία», η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου ανάκαμψης που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, πέρα από στόχους και αριθμούς, αναμένεται να εισάγει ένα νέο πρότυπο τρόπου ζωής, βασιζόμενο στην πράσινη, ψηφιακή οικονομία, που θα διασφαλίζει βιώσιμες θέσεις εργασίας.
 
Όσον αφορά την Ελλάδα, που παραδοσιακά δεν είχε ποτέ υψηλή ανταγωνιστικότητα, το σχέδιο αυτό αποτελεί ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και να επεκταθεί το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, όπως αυτό ήδη εκπονείται. 
 
Μάλιστα, με σκοπό τη δημιουργία μίας οικονομίας ενεργειακά ανεξάρτητης, με νέες, πιο ήπιες και «καθαρές» μορφές ενέργειας, η κυβέρνηση εντάσσει στο σχεδιασμό της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από ποικίλα νομοθετήματα, την εκμετάλλευση των νέων καινοτομιών στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων, της μείωσης της εκπομπής ρύπων, καθώς και την αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Μεγάλο «στοίχημα» για την Ελλάδα αποτελεί και η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 με ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να ενισχυθεί η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα ληφθεί μέριμνα και για την οικονομία των περιοχών στις οποίες πραγματοποιείται η απολιγνιτοποίηση. 
 
Τα οφέλη που πρόκειται να προκύψουν από τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολλαπλά, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της έξυπνης γεωργίας, του βιώσιμου τουρισμού, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της ψηφιακής οικονομίας και της εκπαίδευσης.
 
Η υλοποίηση της προοπτικής αυτής κρίνεται απαραίτητη, ιδίως σήμερα που η αγορά εργασίας και συγκεκριμένοι κλάδοι της, όπως ο τουρισμός και ο επισιτισμός, κλονίζονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 
 
Μέσα από παρεμβάσεις μου στο κοινοβούλιο υποστηρίζω ότι η κρίση αυτή πρέπει να σταθεί αιτία να αναθεωρήσουμε το οικονομικό και αναπτυξιακό μας μοντέλο, ώστε να γίνει πιο πολυδιάστατο και να μην επηρεάζεται τόσο πολύ από αστάθμητους παράγοντες, όπως συμβαίνει με τον κλάδο του τουρισμού. Τον σκοπό αυτό υπηρετεί η πράσινη οικονομία και καινοτομία, η οποία, όπως άλλωστε έχει καταδειχθεί και από σχετικές έρευνες (π.χ. έρευνα του Cedefop), ανοίγει το δρόμο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που χαρακτηρίζονται ως «πράσινες» και υποστηρίζουν δεξιότητες που ισχύουν ήδη για υφιστάμενα επαγγέλματα και επιδέχονται βελτίωσης. Βασική συνιστώσα των παραπάνω,  και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα τεχνολογικά και όχι μόνο δεδομένα που απαιτεί η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. 
 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Liberal, στις 15/08/2020

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol