Το μέλλον αυτής και της επόμενης γενιάς δε χαρίζεται σε κανέναν κορωνοϊό

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
Η κρίση που πυροδοτήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αρχικά σε υγειονομικό επίπεδο κι έπειτα σε κοινωνικό και οικονομικό, αναπόφευκτα έφερε αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, επαναπροσδιορίζοντας τόσο τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της εργασίας, όσο και τις εργασιακές σχέσεις.
 
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η στήριξη των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας και των πιο αδύναμων Ελλήνων, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την εξαγγελία γενναίων μέτρων στήριξης των μισθών των εργαζομένων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
 
Βέβαια, είναι εύλογο ότι υπό αυτές τις συνθήκες στο εργασιακό τοπίο που διαμορφώνει ο κορωνοϊός, πολλοί εργαζόμενοι, ειδικά όσοι έζησαν την εμπειρία της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον και συγκεκριμένα ή ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση ή με τη μείωση του μισθού τους ή με τη μονιμοποίηση της μερικής απασχόλησης για όσους εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς. 
 
Κατά συνέπεια, και με σκοπό την αναστροφή του κλίματος αυτού, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση μιας ορθής πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο, ενώ, παράλληλα, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης.
 
Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση συγκεντρώνει τις προσπάθειές της σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτη η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διότι χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δίνουν στην αγορά εργασίας 6 στις 10 θέσεις απασχόλησης. Επομένως, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, διότι αποδίδουν άμεσα στην ελληνική οικονομία και στην αγορά εργασίας. 
 
Δεύτερη κατεύθυνση η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας πλήττεται ένα πολύ μεγάλο τμήμα εργαζόμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό. 
 
Η Κυβέρνηση έχει λάβει πρόσθετα μέτρα, που θα ενισχύσουν με αποτελεσματικό τρόπο την εθνική προσπάθεια για στήριξη της αγοράς εργασίας και το επόμενο δύσκολο διάστημα, όπως η επέκταση της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών εισφορών στο μη δεδουλευμένο χρόνο του εργαζόμενου για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, η ανάληψη εκ μέρους της Πολιτείας των εργοδοτικών- ασφαλιστικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο- Σεπτέμβριο, η περαιτέρω επέκταση αναστολών συμβάσεων εργαζομένων κ.α.
 
Προκειμένου να συνδράμω στην υλοποίηση των δύο αυτών κατευθύνσεων ως νέα βουλευτής αλλά με μακρά εμπειρία στα κοινά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας, είμαι ενεργά παρούσα, εκπονώντας διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και καταθέτοντας τις προτάσεις μου στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων, τόσο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, όσο και για τη βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. 
 
Ειδικότερα, για τη βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ πρότεινα την αναστολή της εφαρμογής των γενικών διατάξεων για την εκ περιτροπής εργασία (άρθρο 17 § 3 του Ν. 3899/2010) μέχρι τη λήξη του προγράμματος αυτού, ήτοι μέχρι 15-10-2020. Επιπρόσθετα, η πρότασή μου βασίζεται και στην επέκταση της ρήτρας περί μη απόλυσης και όσων εργαζόμενων ο εργοδότης επιλέξει να μην εντάξει στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Τέλος, είναι προς την πολύ σωστή κατεύθυνση η επέκταση της κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών από την Κράτος, η οποία ανάλογα και με τις διαμορφούμενες συνθήκες και το δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούσε να καταστεί ακόμη πιο γενναία. 
 
Συμπερασματικά, η συγκράτηση των απολύσεων και η διατήρηση του εισοδήματος των εργαζόμενων εδράζεται σε μία στρατηγική πολιτική για την εργασία δύο παράλληλων ταχυτήτων, η μία δημιουργώντας ελκυστικές προοπτικές και κίνητρα για τους εργοδότες και η άλλη εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας για τους εργαζόμενους. 
 
Και όλα αυτά, να βρίσκουν εφαρμογή σε έναν κοινό τόπο: τη μείωση  του κινδύνου απώλειας εσόδων για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την επιβράβευση του νόμιμου και συνεπή επιχειρηματία.
 
Το μέλλον αυτής και της επόμενης γενιάς δε χαρίζεται σε κανέναν κορωνοϊό. Η Κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης αυτής και με σχέδιο και πρόγραμμα αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συγκράτηση της ανεργίας, με στόχο το 2021 να είναι μία χρονιά ανάκαμψης και στην αγορά εργασίας με την εμπέδωση σταθερών και όχι ελαστικών μορφών εργασίας και θέσεων απασχόλησης καλά αμειβόμενων με βιώσιμο τρόπο.  
 
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Καρφίτσα", στις 11/07/2020

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol