Χρειάζεται κατ' αρχήν πολιτική βούληση

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Η ανάπτυξη αποτελεί το ζητούμενο σε όλη τη χώρα, στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα όμως αποτελεί προϋπόθεση κατ’ αρχήν της πολιτικής βούλησης και στη συνέχεια ενός συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο φυσικά πρέπει να εκτελεστεί. Και για να γίνω περισσότερο κατανοητή, η Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν αξιοποιηθεί, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήταν απαραίτητο, ώστε να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, αλλά και η καθημερινότητα των κατοίκων της.

Από τα παραπάνω καθίσταται αδιαμφισβήτητο ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Και αυτό δεν αποτελεί ευχολόγιο. Η πεποίθησή μου αυτή αντλείται από την εμπειρία μου ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου διαπίστωσα όταν κάποιος έχει γνώση των θεμάτων και βούληση, μπορεί να διεκδικήσει και μέσα από συλλογικές διεργασίες τελικά να πετύχει και τον στόχο του.

Η Θεσσαλονίκη δε χρειάζεται τον τίτλο της φτωχομάνας. Είναι μία πόλη σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, σωστό πρόγραμμα και η υλοποίησή του. Σειρά έργων υποδομής βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Πιο χαρακτηριστικό το μετρό. Το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που διαθέτει μια πόλη του ενός εκατομμυρίου είναι τα αστικά λεωφορεία. Το μετρό, όμως, καρκινοβατεί και δε γνωρίζουμε αφενός αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε λειτουργία ούτε φυσικά τι θα γίνει με τις προεκτάσεις των γραμμών λειτουργίας του ειδικά στη δυτική πλευρά της πόλης μας. Ένα σύγχρονο μετρό πρέπει να συνδέει το σταθμό των τρένων, το λιμάνι, το αεροδρόμιο. Στην Θεσσαλονίκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ούτε η κεντρική γραμμή.

Η ιστορία της πόλης είναι μακραίωνη με μνημεία από όλες τις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο, καμία προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί για την ανάδειξη όλων αυτών των χώρων που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν θαμμένοι στη λήθη του παρελθόντος. Ακόμη και αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία της UNESCO, όπως η Ροτόντα, συνεχώς υποβαθμίζονται.

Η αποβιομηχάνιση της Θεσσαλονίκης, έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν ολοκληρωτικά, ωστόσο κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ληφθεί, προκειμένου να μη σταματήσει η βιομηχανία, η βιοτεχνία, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση.

Κομβικό πλεονέκτημα, είναι ότι η πόλη φιλοξενεί τέσσερα πανεπιστήμια. Ωστόσο με κανένα από αυτά δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με την αναπτυξιακή δυνατότητα της πόλης μας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι νέοι επιστήμονες αναγκάζονται να καταφύγουν σε άλλες πατρίδες για την επιβίωσή τους.

Πρώτον, απαιτείται να συνειδητοποιήσουν οι θεσμικοί φορείς το πρόβλημα και να κινηθούν συντονισμένα, με στόχο το όφελος της Θεσσαλονίκης και όχι της εξυπηρέτησης συντεχνιακών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Δεύτερον, απαραίτητο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να ακουστούν πλην των θεσμικών φορέων και των πολιτικών αρχών – Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια κλπ - και ανεξάρτητες φωνές πολιτικών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών και ομάδων πολιτών που εμφορούνται από αγωνία για την πόλη μας και έχουν γνώση, προτάσεις και βούληση.

Και τρίτον, είναι απολύτως βασικό όλες οι παραπάνω φωνές να ακουστούν και να αξιολογηθούν από τους θεσμικούς φορείς και τις πολιτικές αρχές, οι οποίοι όπως ανέφερα παραπάνω, πρέπει να λειτουργούν συντονισμένα, ώστε να μετουσιωθούν σε κοινές παραδοχές προς τη σωστή επίλυση των ζητημάτων και την άσκηση πίεσης στην πολιτεία για διεκδίκηση και εξεύρεση λύσεων.

Καταλήγοντας, λοιπόν, πιστεύω πως αν θεωρήσουμε ότι αν υπάρχει κυρίως η βούληση, τότε υφίστανται υπό προϋποθέσεις και λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων και σημαντικών έργων που βρίσκονται στο σχεδιασμό ή εν αναμονή.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για αυτό, είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτικών αρχών και προσώπων, τα οποία θα διαθέτουν βαθιά γνώση των θεμάτων της πόλης μας, πολιτική βούληση, διεκδίκηση, διάθεση για προσφορά και όραμα. Και για όσους πολιτευόμαστε και θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι όλα αυτά αποτελούν και μία πρόκληση, διότι οι Θεσσαλονικείς αξίζει να έχουμε την πόλη που μας αρμόζει, μία πόλη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, μία πόλη σταυροδρόμι ανάπτυξης και πολιτισμού. Σε ό,τι με αφορά, εφόσον με τιμήσουν οι συμπολίτες μου, θα είμαι όχι μόνο παρούσα αλλά πρωταγωνίστρια στις προσπάθειες αυτές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "kalpi19.gr" 29/6/2019

Έκθεση εικόνων

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol