Δυτική Θεσσαλονίκη: Περαιτέρω υποβάθμιση λόγω χωροταξικού σχεδίου

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017

Είναι πολιτικά και τεχνικά ορθό όταν αναφερόμαστε στο χωροταξικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, αυτός να εντάσσεται σε ένα γενικότερο εθνικό χωροταξικό σχέδιο που θα θέτει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και για την προώθηση της εύρυθμης και απρόσκοπτης ανάπτυξης. Ωστόσο, για την κατάρτιση του παρόντος χωροταξικού σχεδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν ελήφθησαν υπόψη από τον εθνικό νομοθέτη και την κεντρική διοίκηση οι ιδιαιτερότητες των επί μέρους περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπως της Δυτικής.

    Κατά την προσωπική μου άποψη, λοιπόν, αλλά και από την εμπειρία μου από τη θητεία μου ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι τοπικοί φορείς και μελετητές πρέπει να συμμετέχουν αποφασιστικά στο σχεδιασμό του χωροταξικού της κάθε περιοχής, όπως εν προκειμένω της Θεσσαλονίκης, αυτό να το απευθύνουν στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ενταχθεί στο γενικότερο σχεδιασμό για το εθνικό χωροταξικό και στη συνέχεια, αφού αυτό καταρτιστεί, να τίθεται προς περαιτέρω έγκριση για τις τελικές τροποποιήσεις από τις Περιφέρειες.  

Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να έχει καταστροφικές συνέπειες για 130 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη δυτική Θεσσαλονίκη και για χιλιάδες άλλες στη Κ. Μακεδονία η εφαρμογή του ψηφισμένου χωροταξικού σχεδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας μεγάλη αποεπένδυση και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, αυτό προβλέπει τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης που λειτουργούν εκτός οργανωμένων βιομηχανικών ζωνών στη Δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, ενώ κάνει πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση, δεν προβλέπει πού θα μετεγκατασταθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν τις επιχειρήσεις αυτές σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το χωροταξικό σχέδιο της Π.Κ.Μ. αντιμετωπίζει άνισα και διαφορετικά τη Δυτική Θεσσαλονίκη στα παρακάτω σημεία:

Α) Ευνοεί σκανδαλωδώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δυτικά με υψηλή όχληση. Παρόμοιες διατάξεις δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας ούτε στο εξωτερικό όπου παρόμοιες εταιρείες λειτουργούν εντός του αστικού ιστού.

Β) Δεν υπάρχει καμιά ισόρροπη ανάπτυξη, καθόσον από το χωροταξικό σχέδιο ευνοείται η ανατολική Θεσσαλονίκη και η δυτική υποβαθμίζεται διαρκώς, καθόσον η ανατολική Θεσσαλονίκη εξαιρείται από το σχεδιασμό αυτό.

Γ) Οι προβλέψεις του χωροταξικού δε λαμβάνουν υπόψη τη SEVESO 2012, η οποία δεν προβλέπει χάρτες ερήμωσης και, μάλιστα, αυτό δεν προβλέπεται πουθενά σε όλη την Ε.Ε.

Δ) Στην Αθήνα επιλύθηκε το 2014 με νομοθεσία χωροταξίας για την χαμηλή και μέση όχληση.

Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα αυτό επί δεκαεννιά μήνες δυστυχώς δε διορθώνεται, με αποτέλεσμα να παρατείνεται, έτσι, η ανησυχία και η αγωνία τους. Και φυσικά, οι συνεχείς παρατάσεις του νόμου δεν συνιστούν τη λύση του προβλήματος. Αποτελεί, βέβαια, θετικό βήμα ότι από την προαναφερόμενη εκδήλωση – διαμαρτυρία των 130 επιχειρήσεων, προέκυψε η διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να συνδράμουν, για να βρεθεί επιτέλους η λύση.

Και επειδή κρίνεται σκόπιμο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι αιρετοί να υπόσχονται ό,τι μπορούν να πράξουν και κυρίως να το πράττουν, ο καθένας να συμβάλει έμπρακτα και αποτελεσματικά στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Και τούτο, διότι ένα σωστό χωροταξικό πολεοδομικό πρέπει να προωθεί τις επενδύσεις και  την ανάπτυξη και όχι να βάζει λουκέτα σε όσες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να επιβιώσουν μετά από οκτώ χρόνια κρίσης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία" στις 9/8/2017

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol