Ομιλία στη Βουλή για την κύρωση του Κρατικού Οικονομικού Προϋπολογισμού 2022-Προτάσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εργαζόμενων και χαμηλοσυνταξιούχων -Προϋπολογισμός ρεαλιστικά αισιόδοξος

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021

Ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 υιοθετεί πολιτικές που εμπεδώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη και αντιμετωπίζουν την ακρίβεια με έμφαση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό αποτύπωμα του προϋπολογισμού, η Άννα Ευθυμίου τόνισε: «Θα μιλήσω για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα γίνει μέσα στο 2022, που θα είναι πιο ουσιαστική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και, μάλιστα, ως κυβερνητική βουλευτής που πρώτη πολύ έγκαιρα είχα επισημάνει την ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού, με ικανοποιεί ιδιαίτερα. Θεωρώ πως στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και με τα δεδομένα της καλής πορείας της οικονομίας, πρέπει να προβούμε σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού» σημείωσε η Βουλευτής. 

Παράλληλα, πρότεινε ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις με περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής στο θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την περικοπή του ΕΚΑΣ ισοπέδωσε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπρόσθετα, έδωσε έμφαση στη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, που στην ουσία χρέωσε τους συνταξιούχους, πολλοί εκ των οποίων δε θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συνταξεις τους, συρρικνώνοντας έτσι τη μεσαία τάξη τους. «Με βάση την επαγγελματική μου και επιστημονική μου κατάρτιση αλλά και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, θα καταθέσω δύο προτάσεις τις οποίες θα τις αξιολογήσει η κυβέρνηση και θα τις τοποθετήσει χρονικά μόλις το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος. Πιστεύω ότι πρέπει να υιοθετήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και να επανεξετάσουμε τρόπους αποκατάστασης ή εν μέρει αποκατάστασης της τεράστιας αδικίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων. Φυσικά, ελπίζω ότι η ατέρμονη αναμονή των εκκρεμών συντάξεων θα λάβει σύντομα τέλος ,όπως δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Υπουργός» τόνισε η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενη στην αναπτυξιακή διάσταση του προϋπολογισμού, η Άννα Ευθυμίου σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός διαθέτει δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, το  Προγράμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πολιτικές της Κυβερνησης προδιαγράφουν ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που προάγουν την έξυπνη ανάπτυξη, την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη υποδομών και την εξωστρέφεια. Η κα Ευθυμίου απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Οικονομικών, κ.  Βεζυροπουλο τόνισε: «Έχω δηλώσει δημόσια ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι ίσως θα ήταν επωφελές να θεσπιστεί ένα μεταβατικό στάδιο για επιχειρήσεις που πραγματικά θα πληγούν από την ακρίβεια, όπως το λιανεμπόριο. Τώρα προμηθεύονται με τις παλιές τιμές ,θα χρειαστεί να αγοράσουν με τις καινούργιες τιμές. Ίσως αυτό θα πρέπει να το επανεξετάσετε». 

Ολόκληρη η ομιλία στη Βουλή:

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol