Ομιλία στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας - Το Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έρχεται να καλύψει εγγενείς αδυναμίες, να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να επιλύσει παραβατικά ακραία φαινόμενα

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία της για την ψήφιση του Νομοσχεδίου με τίτλο: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε βιωματικά τόσο από την προσωπική εμπειρία της στο χώρο των πανεπιστημίων ως φοιτήτρια έντονα δραστηριοποιημένη στον πολιτικό χώρο που ανήκει, όσο και από τη διάδραση που έχει με τους νέους ανθρώπους, ως η νεότερη ηλικιακά βουλευτής στην εκλογική της περιφέρεια, καθώς και με την ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, η δράση της οποίας επικεντρωνόταν στη νεολαία.

Αναφερόμενη στο ρόλο των πανεπιστημίων, τόνισε ότι ο πρωτεύων ρόλος τους είναι κατεξοχήν μορφωτικός και δευτερευόντως μεν αλλά ουσιαστικός δε και ρεαλιστικός, η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας. «Στόχος είναι να έχουμε μία μορφωμένη νεολαία, γιατί μία μορφωμένη κοινωνία είναι μία καλύτερη κοινωνία», επισήμανε η Άννα Ευθυμίου.

Παράλληλα, εξήρε το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων σε επίπεδο παροχής μόρφωσης, σημειώνοντας ότι διαθέτουν υψηλά καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, βαθιά εμπλουτισμένο μαθησιακό εύρος και αξιόλογο ερευνητικό έργο.

«Το Νομοσχέδιο αυτό έρχεται να καλύψει εγγενείς αδυναμίες, να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να επιλύσει παραβατικά ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε η Άννα Ευθυμίου, τονίζοντας ότι η καθιέρωση της νέας διαδικασίας εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις έχει ως στόχο περισσότεροι υποψήφιοι να εισάγονται στα τμήματα που πραγματικά επιθυμούν να σπουδάσουν. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «θεραπεύει» χρόνιες παθογένειες όπως οι αιώνιοι φοιτητές. 

Όσον αφορά τα ακραία παραβατικά φαινόμενα, η Άννα Ευθυμίου τοποθετήθηκε ότι οι διατάξεις για την καθιέρωση σώματος ειδικών φρουρών σίγουρα την προβλημάτισαν και εκείνη. Ωστόσο, άλλο είναι η φύλαξη των πανεπιστημίων και άλλο η ασφάλειά τους από παραβατικά στοιχεία του κοινού ποινικού δικαίου. Από τη στιγμή που έκνομες πράξεις εξακολουθούν να συμβαίνουν, παρά τα μέτρα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται, και μόνο αυτό καταδεικνύει ότι πρέπει να ληφθεί επιπλέον μέριμνα. «Η ratio, δηλαδή ο δικαιολογητικός λόγος των διατάξεων αυτών, είναι να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις, στις οποίες υπάρχει μηδενική κοινωνική ανοχή.  Είναι εύλογο για μένα, πως όταν αυτές αντιμετωπιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε και οι κατασταλτικές αυτές διατάξεις θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως», σημείωσε η Άννα Ευθυμίου. 
 
Η συντονισμένη πολιτική δράση θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων και στην εμπέδωση της ασφάλειας σε αυτά
 
Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων με γνώμονα την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση, σημειώνοντας ότι τα απαραίτητα εφόδια της νεολαίας είναι η μόρφωση και η κατάρτιση, ώστε να μπορεί να μάχεται για αξίες και ιδανικά.

«Όλοι εμείς εδώ σ’ αυτήν την αίθουσα, από όλες τις παρατάξεις, οφείλουμε να συνδράμουμε για την επίτευξη αυτού του ανώτερου στόχου, ιδίως όλοι εμείς που έχουμε περάσει από τις φοιτητικές νεολαίες και έχουμε αυξημένες εμπειρίες από τη δράση μας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και να το κάνουμε μέσα από διάλογο με τους πρυτάνεις, τα ακαδημαϊκά στελέχη, τους φοιτητές και την κοινωνία.
Και όλοι εμείς, μέσα από τη συνεργασία μας και από το διάλογο, θα μπορέσουμε ίσως να πετύχουμε και κάτι ακόμα: Να δώσουμε διέξοδο στη φοιτητική ζωή και να απαλείψουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα, που τώρα, σαφώς, απαιτούν καταστολή. Όμως εμείς έχουμε καθήκον να βρούμε τα γενεσιουργά αίτια για να πατάξουμε το φαινόμενο αυτό. Και αυτό να είναι ακριβώς προϊόν όχι καταστολής, αλλά πολιτικής δράσης», υπογράμμισε η Άννα Ευθυμίου.

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol