Ομιλία στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού - Η Πολιτεία είναι εύλογο να θωρακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων του πολιτισμού

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020
Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου κατέθεσε κατά την ομιλία της στη Βουλή τις προτάσεις της για την ανάπτυξη και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που διαμορφώνει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις». Όπως τόνισε η βουλευτής, «το Κέντρο Ακροπόλ είναι ένας αναπτυξιακός και πολιτιστικός φορέας, με βασικό στόχο να ανταγωνιστικότερος και ανθεκτικότερος ο δημιουργικός τομέας και να επιτευχθούν συστηματικές διεθνείς συνεργασίες που θα προβάλλουν τη σύγχρονη δημιουργία της Ελλάδας». 
 
Όσον αφορά στο οικονομικό πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του covid-19, η Άννα Ευθυμίου σημείωσε ότι «ως βουλευτής όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχω ασχοληθεί επισταμένως με τον κλάδο του πολιτισμού, τόσο εκπονώντας δημόσιο διάλογο με αντιπροσωπευτικά σωματεία του κλάδου, όσο και με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας προτάσεις για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, διότι είναι ένας κλάδος με πολλές εργασιακές ιδιαιτερότητες και το γνωρίζω μέσα από την επαγγελματική μου εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο».
 
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής επισήμανε ότι η πανδημία έδωσε την αφορμή να βγουν στην επιφάνεια και να καταδειχθούν οι αδυναμίες και οι αρρυθμίες στο εργασιακό καθεστώς των ανθρώπων του πολιτισμού. «Τα αρμόδια Υπουργεία προσπάθησαν να τις καλύψουν κατά την περίοδο αυτή κατά το δυνατόν. Τώρα, όμως, που η Πολιτεία έχει εμπεδώσει αυτές τις ιδιαιτερότητες, θεωρώ εύλογο ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί – και ήδη επιχειρούν να το κάνουν - θα προστρέξουν να τις θεραπεύσουν και να θωρακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων του πολιτισμού, διότι η πλειονότητα τους είναι ακάλυπτη εργασιακά, όταν, για παράδειγμα, κυριαρχούν οι συμβάσεις μιας ημέρας», υπογράμμισε.
 
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για εμπορευματοποίηση των καλλιτεχνών και μετατροπή τους σε επιχειρηματίες, η Άννα Ευθυμίου τόνισε ότι «δεν θέλουμε να έχουμε καλλιτέχνες οι οποίοι πένονται, ενώ υπάρχουν κονδύλια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Θέλουμε καλλιτέχνες και δημιουργούς να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να μην προσβλέπουν στην όποια επιδοματική πολιτική, που κάποιοι επιθυμούν να καθιερώσουν. Το Νομοσχέδιο αυτό βοηθάει τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό κόσμο να πάρει τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν και τους οποίους εκμεταλλεύονται σε επίπεδο Ε.Ε. οι καλλιτέχνες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
 
Καταθέτοντας στοιχεία ερευνών της Eurostat, η βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την πολιτιστική μας  κληρονομιά, εντούτοις η Ελλάδα εμφανίζεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τα έξοδα για υπηρεσίες στο χώρο του πολιτισμού. «Αυτό σημαίνει προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τις αναμενόμενες και απαιτούμενες επενδύσεις στον πολιτισμό, παρόλο που οι Έλληνες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την πολιτιστική τους κληρονομιά»σημείωσε.
 
Κλείνοντας η Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον τομέα του πολιτισμού πρέπει να δώσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τα ΑμεΑ, όπως να αξιοποιούμε τη γραφή braille για την περιγραφή των εκθεμάτων στους μουσειακούς χώρους. Επίσης, χρειάζεται να γίνει σχετική πρόβλεψη και για καλλιτέχνες μεγαλύτερης ηλικίας».

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol