Προτάσεις για την επίσπευση έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, για αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης σε δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους - Μέριμνα για καλλιτέχνες, τυφλούς και παραολυμπιονίκες

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020
Τις δικές της προτάσεις για εργασιακά και κοινωνικά θέματα κατέθεσε η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία της στο Σχεδίου Νόμου: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
 
Για τη βουλευτή, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων είναι μείζονος σημασίας, καθώς ασχολείται με το θέμα αυτό από την αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας της, τόσο με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις. Άλλωστε είναι εύλογο αυτό, διότι λόγω της επαγγελματικής της εξειδίκευσης στο εργατικό δίκαιο έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων πολλών ασφαλισμένων. 
 
Η Άννα Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση να επισπευσθεί η διαδικασία για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων με σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό, καθόσον η ίδια είχε επισημάνει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2021 τη βαρύνουσα σημασία που έχει η ανάληψη του θέματος από τον Πρωθυπουργό και ότι μετά από αυτό το γεγονός σε λιγότερο από μία εβδομάδα το θέμα ήρθε στη Βουλή μέσω του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου.  
 
«Αποτελεί πεποίθησή μου ότι για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού πλέον προβλήματος, θα συνεισφέρει σημαντικά η χρήση της τεχνολογίας με την ψηφιοποίηση όλων των απαραίτητων στοιχείων για τη γρήγορη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Άννα Ευθυμίου. 
Στο πλαίσιο αυτό και για τη μείωση του εκτιμώμενου χρόνου έκδοσης των συντάξεων η βουλευτής κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
-     Υποβολή μίας αίτηση για κύρια και επικουρική σύνταξη.
-     Έκδοση μίας απόφασης για κύρια και επικουρική σύνταξη.
-     Προώθηση με ευρεία ενημέρωση των ασφαλισμένων των προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων, διότι με τον τρόπο αυτό κερδίζεται χρόνος για την έκδοση της απόφασης. 
-     Συντόμευση στο ελάχιστο του χρόνου αλληλογραφίας μεταξύ των συγχωνευθέντων πρώην ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ (π.χ. μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), αλλά και μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα, π.χ. όταν πρόκειται για εξαγορά πλασματικών χρόνων, διότι αυτό δημιουργεί μεγάλη γραφειοκρατική καθυστέρηση. Το παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί με την ψηφιοποίηση όλων των ασφαλιστικών δεδομένων των ασφαλισμένων, την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ όλων των αρμόδιων τμημάτων όλων των συγχωνευθέντων πρώην ασφαλιστικών φορέων, την αναβάθμιση του λογισμικού του ΕΦΚΑ και την ενοποίηση των επιμέρους λογιστικών. Στόχος είναι όλοι οι υπάλληλοι να δουλεύουν με βάση αναφοράς το συγκεκριμένο φάκελο κάθε ασφαλισμένου και να γίνεται άμεσα η ηλεκτρονική ενημέρωση και επικαιροποίηση του φακέλου σε όλες και για όλες τις ενέργειες που απαιτούνται και όχι εν μέρει, όπως συμβαίνει σήμερα. Φυσικά αυτό συνεπάγεται και την τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού των υπηρεσιών (π.χ. υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές).  
 
Παράλληλα, η Άννα Ευθυμίου επανέλαβε και στην Ολομέλεια της Βουλής την πρότασή της να αυξηθεί το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των ΟΤΑ, λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου χρόνου αναμονής μέχρι την έκδοση της απόφασης για την οριστική σύνταξη και της δυσχέρειας που παρουσιάζει η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των παραπάνω κλάδων.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η βουλευτής για τους καλλιτέχνες και όσους εργάζονται στο χώρο του πολιτισμού, σημειώνοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι πολιτισμός. Οι άνθρωποι του πολιτισμού εισήλθαν πρώτοι στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία και θα εξέλθουν τελευταίοι, όπως φαίνεται. Η Κυβέρνηση κάνει μία έμπρακτη προσπάθεια για τους ανθρώπους αυτούς κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι σημαντικό που επεκτάθηκαν τα μέτρα στήριξης που τους συμπεριλαμβάνουν και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, γεγονός για το οποίο είχα καταθέσει σχετική ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου». 
Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε ότι θα ήταν δόκιμο να εξεταστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, η διεύρυνση του αριθμού των ανθρώπων του πολιτισμού που εντάχθηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών, καθώς, σύμφωνα με το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, πολλοί δεν πρόλαβαν να ενταχθούν σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τύχουν των θετικών συνεπειών των οικονομικών μέτρων στήριξης.
 
Επιπρόσθετα, η Άννα Ευθυμίου, βασιζόμενη στο άρθρο 53 του Νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη που εξυπηρετούν τυφλούς συμπολίτες μας, για το οποίο υπερθεμάτισε για την ορθότητά του, πρότεινε να υπάρξει αντίστοιχη ευεργετική πρόβλεψη για είδη που εξυπηρετούν τους παραολυμπιονίκες. «Είναι ένα μέτρο με μικρό δημοσιονομικό κόστος αλλά με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα». 
Παράλληλα, επειδή είναι σημαντική η στήριξη των ΑΜΕΑ τόσο για την ένταξή τους όσο και για την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, πρότεινε να προβλεφθεί το άνοιγμα νέων προστατευόμενων επαγγελμάτων για τους τυφλούς, προκειμένου να δημιουργηθούν για αυτούς περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. 

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol