Επίκαιρη ερώτηση της Άννας Ευθυμίου στη Βουλή: Προτεραιότητα η ενίσχυση της υγείας των γυναικών. Στόχος οι 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού για γυναίκες μέχρι το τέλος του 2025

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, καθόσον ασχολείται συστηματικά και διαχρονικά με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των δυο φύλων, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό υγείας κύριο ‘Αδωνη Γεωργιάδη με θέμα: «Η υγεία των γυναικών στην Ελλάδα», η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 15 Μαρτίου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey, καταγράφεται ότι οι γυναίκες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 25% περισσότερο από τη ζωή τους σε κακή υγεία, σε σχέση με τους άνδρες. Επομένως, εκτιμώ ότι αναδεικνύεται ως προτεραιότητα η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στον τομέα της υγείας, προκειμένου οι γυναίκες να ζουν πιο υγιείς και να έχουν μια πιο ποιοτική ζωή. Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει εμπράκτως την ευαισθησία της σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της υγείας των γυναικών, με πολιτικές που έχουν μεγάλο αντίκρισμα..» ανέφερε η βουλευτής. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Ευθυμίου, απηύθυνε το σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας και συγκεκριμένα: «εάν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η θέσπιση πρόσθετων πρωτοβουλιών, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της υγείας των γυναικών».

Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στο ερώτημα που του έθεσε η βουλευτής, επισήμανε την κρισιμότητα της ανάδειξης ζητήματος αυτού και συνεχάρη τη βουλευτή για την ερώτηση που κατέθεσε. Έμφαση έδωσε ο κ. Γεωργιάδης στο «πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης», σημειώνοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και κατά βάση είναι προσανατολισμένο στη διερεύνηση της υγείας των γυναικών». «Τα δύο μεγαλύτερα προγράμματα του είναι το πρόγραμμα για τη πρόληψη του καρκίνου του μαστού στο οποίο έχουν ήδη διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και ο στόχος είναι μέχρι τέλος του 2025 να έχουμε ξεπεράσει το 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει από 1η Μαρτίου ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε 1.290.000 γυναίκες που θα έχουν κάνει έλεγχο σε όλες τις κρίσιμες ηλικίες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Συμπληρωματικά, η κα Ευθυμίου, υπερθεμάτισε το θετικό πρόσημο των πολιτικών του υπουργείου στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι από την παραπάνω έρευνα αποδεικνύεται ότι η σωστή υγεία των γυναικών θα βοηθήσει στην πιο ενεργή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Επίτροπος Ισότητας, Helena Dalli σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα εργάζονται μόλις οι μισές γυναίκες, ηλικίας 20-65 ετών, έναντι του 70% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην περίπτωση των ανδρών το αντίστοιχο είναι 75%. Επίσης, σημείωσε ότι από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η ενίσχυση της υγείας των γυναικών θα δώσει μία άνευ προηγουμένου ώθηση, ακόμη και στην παγκόσμια οικονομία, κάτι φυσικά που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη χώρα μας. Τέλος, επισήμανε είναι πολύ σημαντικό να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.

Κλείνοντας, ο Υπουργός έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά στον πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV και στην αναγκαιότητα που έχει ο εμβολιασμός τόσο κοριτσιών όσο και αγοριών, ώστε να οδηγηθεί σε καθολική εξάλειψη. Όπως είπε, «σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που με τον έγκαιρο εμβολιασμό των γυναικών μπορεί να σβήσει και να εξαλειφθεί».

Πολυμέσα

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol