Ερώτηση της Άννας Ευθυμίου στη Βουλή για δημιουργία Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. και στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024

Ερώτηση στη Βουλή, για τη δημιουργία Γραφείου Ενδοοικογενειακής  Bίας της ΕΛ.ΑΣ. και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κατέθεσε η βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου.

            «Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παρακολουθώ με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον τις πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της  ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, επί των οποίων έχω καταθέσει και σχετικές προτάσεις.» τόνισε η κα. Ευθυμίου.

            Όπως αναφέρει η βουλευτής στη σχετική ερώτησή της, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημειώνουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παραθέτει η ίδια, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 έγιναν γνωστά 10.730 περιστατικά ή καταγγελίες, με τα 9.139 να αφορούν γυναίκες.

            Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση ορθώς έχει καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της εμπράκτως για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, έχοντας αναλάβει πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση 18 γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας καθώς επίσης και η λειτουργία τόσο της γραμμής SOS 15900 όσο και της εφαρμογής «Panic button» από το Μάρτιο του 2023 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

            Ήδη στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε λειτουργία δύο Γραφεία Ενδοοικογειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το ένα στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου στο κέντρο της πόλης και ακόμα ένα στα δυτικά, στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

            Ωστόσο, τα πρόσφατα περιστατικά δολοφονίας δύο γυναικών στην Καλαμαριά, καθώς και τα πληθυσμιακά μεγέθη της περιοχής αυτής, αναδεικνύουν την ανάγκη για σύσταση ενός ακόμη Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας, αυτή τη φορά στην ανατολική πλευρά της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς ή οπουδήποτε αλλού κριθεί πρόσφορο εντός του αστικού ιστού της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη δυνατή προστασία των πολιτών που προβαίνουν σε καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας. 

            Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

            Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η σύσταση και λειτουργία ενός νέου Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς ή οπουδήποτε αλλού κριθεί πρόσφορο εντός του αστικού ιστού της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Έκθεση εικόνων

{gallery}805{/gallery}

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol