Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα πολλές φορές με έμφυλη διάσταση και λήψη πρόσθετων μέτρων για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και προστασία θυμάτων

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021

Ερώτηση στη Βουλή, για την τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου  (ν. 4855/2021), για την αντιμετώπιση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα, κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, η οποία ασχολείται συστηματικά με τα θέμα αυτό.

  Η κα Ευθυμίου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση ορθώς έχει καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μέσα από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και δράσεων. Σε αυτες εντάσσεται και η πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικου Κώδικα συμφωνα με την οποία διευρύνεται η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης με αυστηρότερες ποινές. Παρόλα αυτά, επισήμανε, πως τόσο η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και η πανδημία με τον εκτεταμένο εγκλεισμό στα σπίτια ανέδειξαν ακόμα πιο έντονα στη χώρα μας το φαινόμενο της «Εκδικητικής Πορνογραφίας» γνωστό και ως «Revenge Porn», που εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον σοβαρότερα εγκλήματα βίας κυρίως κατά των γυναικών.

  Η Βουλευτής σημείωσε πως εν καιρώ πανδημίας το φαινόμενο κατέγραψε ανησυχητικές διαστάσεις και αποκαλύφθηκαν συνήθειες άκρως καταδικαστέες συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση.

      «Ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας αλλά και ως γυναίκα, έγκαιρα και δημόσια τόσο με την ομιλία μου στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για την  Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όσο και με σχετική ερώτηση που κατέθεσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως πρόταση  για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας,  κατέδειξα την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής. Μάλιστα, υπερθεμάτισα την ανάγκη για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η εκδικητική πορνογραφία να τιμωρείται ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα. Είναι κρίσιμο ότι πολλά θύματα είναι είτε ανήλικοι είτε άτομα πολύ νεαρής ηλικίας», τόνισε η Άννα Ευθυμίου.

      Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής θέτει στους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα εξής ερωτήματα:
- Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου (ν. 4855/2021), για την ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα.

- Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η λήψη πρόσθετων μέτρων και δράσεων για την προστασία των θυμάτων από την παραπάνω αιτία.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol