Πέντε άξονες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας μας. Ως μοναδική λύση στην πάταξη του προβλήματος της ανεργίας προβάλει η πολυπόθητη αλλά και άλλο τόσο δυσθεώρητη ανάπτυξη.

Για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις και να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα κατά τη γνώμη μου απαιτείται στιβαρή και αποφασιστική πολιτική ηγεσία, η οποία να διαθέτει σχέδιο και βούληση, να είναι διατεθειμένη να δουλέψει σκληρά και η οποία να κινηθεί γρήγορα, συνεκτικά, συμπληρωματικά και αποτελεσματικά, σε παράλληλους άξονες, με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικά ορίζοντα.

Τους άξονες αυτούς θα μπορούσαν να τους αποτελέσουν οι παρακάτω:

1.Η υιοθέτηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Σχέδιο που θα πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, από μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την παραγωγή και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε κλάδου και την ανάδειξη της σημασίας της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε έξι κυρίαρχοι κλάδοι που φαίνονται να είναι αναδυόμενοι αστέρες: η ιχθυοκαλλιέργεια, ο ιατρικός τουρισμός, η διαχείριση αποβλήτων, η φροντίδα των ηλικιωμένων και των χρόνια ασθενών ως μία χώρα που διαρκώς γερνάει, η δημιουργία περιφερειακού διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων, η φαρμακοβιομηχανία (για τα γενόσημα). Ενώ υπάρχουν και δύο δευτερεύοντες κλάδοι, που μπορούν να αποτελέσουν το νέο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας. Πρόκειται για τις εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων και τη δημιουργία και ανάπτυξη προγραμμάτων κλασσικών σπουδών.

2. Για την επιτυχία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας απαιτείται η διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

3. Ομοίως, απαιτείται η εναρμόνιση των ρυθμών λειτουργίας της δικαιοσύνης με τις ανάγκες της παραγωγικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας.

4. Η ανάδειξη παραγόντων όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία.

Η δημιουργία "συμπράξεων καινοτομίας" μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα επιτρέψει την άρση σημείων συμφόρησης που ανακόπτουν την προώθηση των ιδεών στην αγορά, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, ο κατακερματισμός των ερευνητικών συστημάτων και της αγοράς, ο χαμηλός βαθμός χρησιμοποίησης των δημοσίων συμβάσεων προς όφελος της καινοτομίας και ο αργός ρυθμός θέσπισης προτύπων.

5. Να βελτιωθεί η πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε σχέση με τις διάφορες δεξιότητες και να προσαρμοστεί καλύτερα η απόκτηση δεξιοτήτων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ως εξαιρετικά σημαντικός με όλα τα παραπάνω, διακρίνεται και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διαθέτει πλούσια αναπτυξιακά εργαλεία. Αρκεί και οι τοπικοί «άρχοντες» να έχουν το όραμα και τη βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φυσικά, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ενεργήσουν και οι επιχειρηματίες της χώρας μας, δηλαδή να συμβάλλουν θετικά με σκοπό αφενός τα κέρδη από το επιχειρείν να παραμένουν στη χώρα μας και να τροφοδοτούν την οικονομία μας και αφετέρου να σέβονται τη νομοθεσία της και να την εφαρμόζουν.      

Κατά την εκτίμησή μου, αυτές οι προτεραιότητες θα απελευθερώσουν μη παραγωγικά δεσμευμένους ή αδρανείς πόρους της οικονομίας μας και θα βελτιώσουν το κλίμα, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και στην προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Παρόν"  στις 25/6/2017

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol