Συνέντευξη στον δημοσιογράφο, κ. Νίκο Αρμένη
1. Έχει βελτιωθεί ο ρυθμός απονομής των συντάξεων. Μπορείτε να μας δώσετε στοιχεία για τις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ και σε ποιες περιπτώσεις ακόμα εντοπίζονται δυσκολίες;
Όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι περίπου 15.000, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις φτάνουν τις 31.000 και τα εφάπαξ είναι κάτω από 10.000
Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να επιλυθεί οριστικά, όταν ολοκληρωθούν τα δύο μεγάλα έργα, που "τρέχει" ο e-ΕΦΚΑ, δηλαδή η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων και η δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος», τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του επόμενου έτους.
Συνολικά, έχουν σαρωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 26.900.000 σελίδες χαρτώου αρχείου καρτελών ενσήμων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που μεταφράζεται σε ποσοστό 50,53 % του συνόλου του έγχαρτου αρχείου, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Για μένα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο πολίτης που αιτείται να πάρει τη σύνταξή του να την παίρνει στην ώρα της. Είναι θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσής του. Στην κατεύθυνση αυτή παρακολουθώ επισταμένως την ταχύτητα έκδοσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης με ενεργά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν κάθε φορά.
2. Ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ένα νέο μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των συνταξιούχων με την ενίσχυση των 250 ευρώ που θα πάρουν τον Νοέμβριο. Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από εκείνους που είναι κάτω των 65 ετών. Πρόκειται να αλλάξει κάτι για αυτούς και επίσης υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο ενίσχυσης που μπορεί να περιμένουν;
Το νέο μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των συνταξιούχων ύψους 250 ευρώ αφορά 1,45 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τον Νοέμβριο και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση ενοικιαστών με ποσά έως και 800 ευρώ και αφορά
Συνταξιούχους ηλικίας 65 ετών και άνω
Δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων
Δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ
Ανασφάλιστους υπερήλικες
Η Κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία, με βάση τους κανόνες που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πλεόνασμα της απόδοσης της πολιτικής της. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Κάθε φορά που θα υπάρχουν παραπάνω λεφτά και θα μπορούμε να τα δώσουμε, θα τα δίνουμε με τρόπο μόνιμο. Δηλαδή, με μόνιμα χαρακτηριστικά σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο.
3. Οι ανείσπρακτες οφειλές προς το ΚΕΑΟ έχουν φτάσει σχεδόν τα 50 δις ευρώ. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στη διαχείριση των οφειλών θα μπουν και ιδιώτες. Δώστε μας ένα πλαίσιο πως θα λειτουργήσει καθώς υπάρχουν αντιδράσεις.
Αναζητώντας δημοσιονομικό χώρο βλέπει κανείς ότι η χώρα μας έχει μία διαχρονική παθογένεια. Έχουμε πολύ υψηλές ανείσπρακτες οφειλές στον e-ΕΦΚΑ που φτάνουν τα 50 δις. Μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτα, όπως έχουν κάνει πολλές κυβερνήσεις, διότι αυτές οι οφειλές έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες. Η’ να κάνουμε κάτι για αυτό, προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο, για να ενισχύσουμε τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να το αποδώσουμε πίσω στην κοινωνία. Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
Με τις οφειλές που θα εισπραχθούν θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, θα ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενώ, ο e-ΕΦΚΑ θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών, ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
4. Ομολογουμένως έχει πέσει η ανεργία πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019. Ωστόσο πολλοί λένε ότι οι όποιες ονομαστικές αυξήσεις δεν αρκούν καθώς η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Από το 2019 έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνονται οι μισθοί, γιατί μεγαλώνει η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Στόχος μας ωστόσο, είναι όσο μειώνεται η ανεργία, να μη δημιουργούμε μόνο θέσεις εργασίας, αλλά να αυξάνονται και οι μισθοί με έναν ρυθμό τέτοιο που αφενός να μπορούν να υποστηρίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων και αφετέρου τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Από το 2019 μέχρι το 2025 έχει σημειωθεί αύξηση κατά 35,4% στον κατώτατο μισθό. Οι πέντε διαδοχικές αυξήσεις, που έχουν σημειωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, υπερκαλύπτουν την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο ίδιο διάστημα.
Σωστά όμως θέσατε ότι υπάρχει αβεβαιότητα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος της κερδοσκοπίας ελλοχεύει και ο κρατικός μηχανισμός για στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπ. Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκου, βρίσκεται σε διαρκή δράση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας.
5. Και μια προσωπική ερώτηση. Πώς είναι η εμπειρία της συμμετοχής στην κυβέρνηση και ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας στην πολιτική σας διαδρομή.
Η ευθύνη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της κοινωνικής ασφάλισης, είναι μεγάλη ευθύνη. Και αυτό, γιατί είναι ένα χαρτοφυλάκιο που έχει άμεσο αντίχτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται αντανακλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μεταξύ άλλων, στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας γι’ αυτό εστιάζουμε στην αναμόρφωση του ΚΕ.Π.Α. και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ανάπηρων συμπολιτών με σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.
Κάθε μέρα, λοιπόν, είναι και μία νέα πρόκληση με αποφάσεις και ευθύνες που απαιτούν σοβαρότητα, συνεργασία και συνεχή μάθηση. Η δική μας ευθύνη είναι να δώσουμε λύσεις εδώ και τώρα, με σοβαρότητα και αμεσότητα, γιατί το μέλλον χτίζεται μέσα από τις αποφάσεις και τις πράξεις που λαμβάνονται σήμερα.
Ο επόμενος στόχος μου λοιπόν είναι να συνεχίσω να δουλεύω με το βλέμμα στραμμένο στο «τώρα», διασφαλίζοντας ότι κάθε πολιτική πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στα σημερινά ζητήματα και ενισχύει την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Δημοσιεύθηκε στις 29/6/2025 στην εφημερίδα «Βραδινή της Κυριακής»