Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Εβδομαδιαία»

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
  • κα. Ευθυμίου λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές βρίσκουμε την Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί στις μετρήσεις αν και υπάρχουν “καμπανάκια” σε θέματα όπως αυτό της ακρίβειας. Ποιος είναι ο στόχος που θέτετε για την αναμέτρηση του Ιουνίου;

Tα αποτελέσματα όλων των δηµοσκοπήσεων αποτυπώνουν το ξεκάθαρο και μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ.. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που αντικατοπτρίζει τη στιγμή. Το αποτέλεσμα, όμως, κρίνεται στην κάλπη. Σαφώς και η μάχη της καθημερινότητας και η διαχείριση της ακρίβειας είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Για την αντιμετώπισή της  η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την βούλησή της προς την κατεύθυνση αυτή στηριζόμενη  στο εξής τρίπτυχο: μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης των πιο ευάλωτων και στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά κατά της αισχροκέρδειας. Με λίγα λόγια, εφαρμόζοντας μια πολιτική συνεχούς και πολυεπίπεδης στήριξης της κυβέρνησης προς την κοινωνία.

Τώρα, όσον αφορά τις επικείμενες Ευρωεκλογές, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η κάλπη είναι άδεια. Οι πολίτες σαφώς θα θέσουν ως κύριο γνώμονά τους την εσωτερική πολιτική διαχείριση ζητημάτων όπως είναι και η ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως στόχο συνολικά είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ώστε να δώσει δυναμικό παρόν και μάχες για μία αποτελεσματική κοινωνική και δημοκρατική διακυβερνησιμότητα όχι ως «ο φτωχός συγγενής», αλλά ως ένας αδιαμφισβήτητος εταίρος σταθερότητας.

  • Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον δημόσιο διάλογο είναι αυτό για το Ν/Σ για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποια θα είναι η δική σας στάση; Θα μπορούσε το συγκεκριμένο νομοθέτημα να προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία;

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι το προσεγγίζει η κυβέρνηση, διότι στόχος της είναι να εμπεδώνεται η ισότητα έναντι όλων και να αίρονται αδικίες και ανισότητες. Για το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ένας εκτενής κοινωνικός και πολιτικός διάλογος.

Προσωπικά, ως βουλευτής τοποθετήθηκα εγκαίρως για το νομοσχέδιο αυτό. Η στάση μου αυτή απορρέει τόσο από την 25ετή εμπειρία μου στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από τη νομική μου κατάρτιση. Και όταν αναφερόμαστε στο γάμο των ομοφυλόφιλων, είναι προφανές ότι αναφερόμαστε στον πολιτικό γάμο. Εύλογα, το ιερό μυστήριο του γάμου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο και εγώ έχω επιλέξει. Όμως, ο πολιτικός γάμος είναι μία αστική σύμβαση. Για λόγους ισότητας, λοιπόν, πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια. Επιπρόσθετα, και για το θέμα της τεκνοθεσίας που είναι άρρηκτα δεμένο με το γάμο, η κυβέρνηση έχει θέσει στον πυρήνα του νομοσχεδίου το συμφέρον των παιδιών, παιδιών που μέχρι σήμερα είναι αόρατα για την πολιτεία. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο τεκνοθεσίας με παρένθετη μητέρα, ενώ δεν υιοθετούνται οι όροι Γονέας 1 και Γονέας 2.

  • Είδαμε παρά τις κάποιες προσπάθειες συναίνεσης την Αντιπολίτευση να καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο στην Βουλή. Πως κρίνετε γενικότερα την στάση της; Υπάρχει χώρος για γενικότερες συναινέσεις;

Η νομοθέτηση της Επιστολικής ψήφου αποτελεί μια κομβική και πραγματικά προοδευτική θεσμική μεταρρύθμιση, απαντώντας και ένα χρόνιο πάγιο αίτημα και του Απόδημου Ελληνισμού. Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής των εκλογέων στη διαδικασία συνεπάγεται αύξηση και διεύρυνση της δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. Η στάση της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ επί της αρχής έτυχε θετικής αποδοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσχηματική, με αφορμή την τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές. Η καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και κατ’ επέκταση της τροπολογίας αυτής, απογυμνώνει την αντιπολίτευση από ουσιαστικά επιχειρήματα έναντι της αναγκαιότητας θέσπισης νομοθετημάτων που αποτελούν τομή στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής σκηνής. Πιστεύω ότι σε τέτοια θέματα δημοκρατίας, όπως είναι και η Επιστολική ψήφος, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν, όποτε θα πρέπει αυτά να αντιμετωπίζονται με συναίνεση.

  • Μόλις πριν από λίγες ημέρες είδαμε την έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης F – 35 στην χώρα μας.Τι σηματοδοτεί αυτό τόσο για την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, όσο και την θέση της στο διεθνές σκηνικό;

Η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται το διπλωματικό της κεφάλαιο. Η πατρίδα μας θωρακίζεται: η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, που όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

  • Ως μια πολιτικός που έχει στο ενεργητικό της μια σειρά παρεμβάσεων σχετικά με τις έμφυλες ανισότητες πως βλέπετε την κατάσταση στην χώρα μας; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μειωθούν αυτές;

Ως γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που ασχολούνται διαχρονικά και με συνέπεια με κοινωνικά θέματα και ιδιαίτερα με τα δικαιώματα των γυναικών, έχοντας αναπτύξει πληθώρα παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της ισότητας. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι προτάσεις μου υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Πρόκειται για προτάσεις που κατέθεσα για τη μέριμνα από την Πολιτεία για την επανένταξη των κακοποιημένων γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης της εκδικητικής πορνογραφίας ως κακούργημα, καθώς και την ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Η Κυβέρνηση έχει αναπτύξει και άλλες πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής.

Εκτιμώ ότι ίσως η κοινωνία να είναι πλέον έτοιμη να αποδεχτεί τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Ασφαλώς, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, εκτός από τα μέτρα καταστολής του, βασίζεται κυρίως στην πρόληψη. Η σωστή ανατροφή των παιδιών μας με υγιή πρότυπα, υπέρ της αγάπης και του αλληλοσεβασμού, αποτελούν ζητήματα βαρύνουσας αξίας και αφορούν τόσο την ίδια την Πολιτεία όσο και την οικογένεια. Μάλιστα, από το βήμα της Βουλής είχα προτείνει όλες οι γυναίκες του Κοινοβουλίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι προάγουμε τα υγιή πρότυπα σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και όλων των φύλων, καταδικάζοντας το πρότυπο του «νταή» άνδρα και της πατριαρχίας. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά οφείλουμε όλοι συντεταγμένα, τόσο η Πολιτεία όσο και η κοινωνία, να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2024 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol