Συνέντευξη στην εφημερίδα «Στο Παρασκήνιο»

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

· Η καρδιά της χώρας χτυπάει αυτή την περίοδο στην Θεσσαλονίκη με τη ΔΕΘ να επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την παρουσία του πρωθυπουργού;


Εν όψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, το οικονομικό επιτελείο ασχολείται εντατικά με το θέμα αυτό, με σκοπό το όποιο διαθέσιμο πακέτο μέτρων να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν να ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, όπως άλλωστε έκανε η Κυβέρνηση καθόλη την διάρκεια των τριών ετών διακυβέρνησης της.
Δεν μπορώ να προκαταλάβω ούτε το οικονομικό επιτελείο ούτε τον Πρωθυπουργό φυσικά. Ωστόσο, λόγω της διαρκούς επαφής μου με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, διότι ασκώ ενεργά το επάγγελμα της δικηγόρου με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, οφείλω ως κυβερνητική βουλευτής να στηρίζω την κυβέρνηση και το κάνω, και παράλληλα να μεταφέρω σε αυτήν τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και την προσωπική μου εμπειρία και γνώση. Άλλωστε, μια σειρά προτάσεών μου σε διάφορα θέματα έχει ήδη υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, αναφορικά με τους χαμηλόμισθους είχα προτείνει από την άνοιξη την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€. Πλέον υφίσταται η κυβερνητική εξαγγελία για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πιστεύω πως θα ήταν γόνιμο η αύξηση αυτή να έρθει όσο πιο σύντομα γίνεται. Σε αντιστάθμισμα για τις επιχειρήσεις, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθόσον οι εκπρόσωποι, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους οποίους διατηρώ συνεχή διάλογο, παρά τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρούν ακόμα μεγάλο το μη μισθοδοτικό κόστος. Άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός σε δημόσια τοποθέτηση του έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για το θέμα αυτό. Επιπρόσθετα, έχω πολλές φορές τοποθετηθεί για την ανάγκη προτεραιοποίησης της στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξής τους, καθότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ. Μάλιστα, θεωρώ εύλογο, μόλις βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία του Νόμου Κατρούγκαλου που θεσμοθέτησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ώστε και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά να δουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, τώρα που μετά από 14 χρόνια η Κυβέρνηση δίνει για πρώτη φορά αυξήσεις στις συντάξεις.

· Ωστόσο η ενεργειακή κρίση είναι το πρώτο ζητούμενο για τους πολίτες. Κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα που το κρύο είναι περισσότερο έντονο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Εκτιμάτε πως τα μέτρα φτάνουν;

Η στήριξη της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι δεδομένη και συνεχής, με επιδοτήσεις, αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και στοχευμένη ενίσχυση των πιο ευάλωτων, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Εξάλλου, το παραπάνω το έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, Η σημαντική υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 5,1 δις στο επτάμηνο αλλά και τα αναθεωρημένα στοιχεία της Κομισιόν για ανάπτυξη 4% σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση του τουριστικού μας προϊόντος, που οδηγούν στην αύξηση του ΑΕΠ, διευρύνουν το δημοσιονομικό χώρο με τη δυνατότητα παροχής νέων μέτρων στήριξης για την κοινωνία.
Βέβαια, χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης το γεγονός ότι η διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα μετρημένα, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

· Η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αναχαίτηση της ακρίβειας μήπως όμως ήρθε η ώρα να πάρει δραστικές αποφάσεις και η Ε.Ε;

Η Ε.Ε. έπρεπε να είχε πάρει σχετικές αποφάσεις χθες. Ωστόσο, βλέπουμε πως εξαιτίας της δικής της αδράνειας, οι λαοί της πλέον υποφέρουν και έχουν αρχίσει να αντιδρούν σε διάφορες χώρες. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις, η λήψη συλλογικής απόφασης έχει καταστεί επείγουσα ανάγκη. Ο Πρωθυπουργός, έγκαιρα από το Μάρτιο, είχε καταθέσει μία δέσμη μέτρων από έξι προτάσεις, μεταξύ των οποίων το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. της ενεργειακής κρίσης.

· Την επόμενη ΔΕΘ θα την εγκαινιάσει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές όποτε αυτές και αν διεξαχθούν. Ποιο πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η υπόθεση των παρακολουθήσεων εκτιμάτε πως έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη;

Από τη μία, αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, πρόκειται για ένα βαθιά δημοκρατικό θέμα, για τη διαλεύκανση του οποίου η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα ενεργοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, για να δοθούν οι απαντήσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Από την άλλη, οι αντοχές της κοινωνίες δοκιμάζονται, κυρίαρχα, πολύ έντονα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί πολιτική σταθερότητα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα υπό ιδιαίτερα ζοφερές συνθήκες για όλον τον κόσμο γενικότερα και αυτό, εκτιμώ, ότι θα είναι και το διακύβευμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στόχος είναι οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν γρήγορα αποτελεσματικές και θαρραλέες αποφάσεις, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 10/9/2022 στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol