Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Καρφίτσα"

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021

Η Θεσσαλονίκη βιώνει για ακόμη μια φορά ημέρες έξαρσης της πανδημίας. Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί; Βλέπετε κοντά ένα ενδεχόμενο οριζόντιο lockdown;

Πραγματοποίησα επισκέψεις σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μου, για να ενημερωθώ για το επίπεδο ετοιμότητάς τους για την πανδημία, ιδίως δε σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα νοσηλείας παιδιών που τυχόν νοσήσουν. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τα νοσοκομεία παρουσιάζονται έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω της πανδημίας, επισκέφτηκα σχολεία της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί πραγματικά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών.

Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον χαρακτηριστεί στο επίπεδο 4, το οποίο συνεπάγεται την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων. Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει ξανά οριζόντιο lockdown. Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει βιώσει έντονα τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και οι οικονομικές δραστηριότητες επιβάλλεται να λειτουργήσουν. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης κυβέρνα για μια ελίτ λίγων και ισχυρών, στοχεύοντας στη μεσαία τάξη. Τι απαντάτε;

Η Νέα Δημοκρατία, από την αρχή της διακυβέρνησής της έως και σήμερα, με μια σειρά μέτρων έχει στηρίξει τη μεσαία τάξη. Ενδεικτικά, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και βελτίωσε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, δημιούργησε μια νέα φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή, ενώ μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9%.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από χρηματοδοτικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα όρια της οικονομίας για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως επιχειρήσεις άμεσης απόδοσης που αποτελούν το μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας.

Υπάρχει ανησυχία πως στη Θεσσαλονίκη δεν θα γίνουν μεγάλα έργα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και πως θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για την πόλη. Τι πληροφόρηση έχετε;

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από αναπτυξιακά έργα, με πρωταρχικό αυτό του ΜΕΤΡΟ. Για αυτό και πρέπει να παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Επιπρόσθετα, έχω πολλές φορές με εμφατικό τρόπο δημόσια δηλώσει ότι οι δυτικές συνοικίες δικαιούνται τη μερίδα του λέοντος τόσο σε έργα υποδομών όσο και σε έργα ανάπτυξης. Ήδη ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την επέκταση του Μετρό δυτικά.

Από το βήμα της Βουλής, αλλά και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έθεσα το θέμα ότι για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι για να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι, πρέπει να υπάρχουν ώριμες μελέτες. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι τόσο η Πολιτεία όσο και η Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού πρέπει να ενσκήψει στο θέμα αυτό, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο γίνεται για την πόλη μας.

Θα ήθελα την άποψη σας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και για πιο λόγο έχετε εκφράσει επιφυλάξεις για τις ψηφιακές πλατφόρμες που συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου;

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης στο 5,9 % και των ισχυρών προοπτικών του για την εκ νέου προς το καλύτερο αναθεώρησή του και δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική είναι δυναμική, έχω τοποθετηθεί ήδη στην ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 – 2025 να προταχθεί η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, εφόσον ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέπει και στο βαθμό που το επιτρέπει.

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος σωστά επιχειρεί να βάλει μία τάξη στη νέα εργοδοτική μορφή εργασίας μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, ήδη έγκαιρα και δημόσια από τον περασμένο Μάιο αλλά και από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου είχα διατυπώσει την επιστημονική μου άποψη ότι η φύση της εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες προσιδιάζει πιο πολύ προς την εξαρτημένη μορφή εργασίας. Θα ήταν προτιμότερο να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες είτε με τον αποκλεισμό της αυτοαπασχόλησης είτε με τον περιορισμό της σε πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές εξαιρέσεις. Όταν μία διάταξη ενός νόμου στην πράξη κακόβουλα καταστρατηγείται, είναι επωφελές για την κοινωνία να επανεξετάζεται και να τίθενται νομοθετικά εκ νέου ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να αποκλείονται τέτοιες πρακτικές.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καρφίτσα", στη 01/10/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol