Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Espresso"

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021

Παρότι η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο, εντούτοις οι πολίτες, έχουν χωριστεί στα δύο (εμβολιασμένοι- ανεμβολίαστοι), χρεώνοντας διάφορα, οι μεν και οι δε, στην κυβέρνηση. Όλη αυτή η ιστορία, μπορεί να κάνει εκλογική ζημιά στη ΝΔ;
Η πανδημία δημιουργεί συνεχώς πρωτοφανείς, δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που η Κυβέρνηση καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, το έργο κάθε Κυβέρνησης κρίνεται συνολικά από τους πολίτες και στο τέλος της διακυβέρνησής της. Η Κυβέρνηση προσπαθεί χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, γιατί το εμβόλιο σώζει ζωές. Θεωρώ απαραίτητο να εξαντληθεί όλα τα μέσα πειθούς σε όσους είναι σκεπτικοί ως προς το εμβόλιο, κυρίως γιατί φοβούνται, ώστε να εμβολιαστούν, για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην πανδημία αυτή.

Υπάρχει ιδανική στιγμή για να αναλάβει ο Πρωθυπουργός, πρωτοβουλία εκλογών;
Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία. Η Κυβέρνηση, παρόλες τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο λόγω της πανδημίας, υλοποιεί και θα ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, όπως έχει διατυπωθεί προεκλογικά, μέσα στα συνταγματικά χρονικά όρια. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, προσβλέπουμε σε νίκη στις επόμενες εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τι λένε οι Θεσσαλονικείς; Έχουν παράπονα;
Οι Θεσσαλονικείς έχουν ταλαιπωρηθεί στον τομέα των αστικών μεταφορών. Προσδοκούν την περαιτέρω βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και την υλοποίηση του ΜΕΤΡΟ εντός των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Οι διαδικασίες κατασκευής του αρχίζουν πάλι να τρέχουν μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου και πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν. Επειδή παρακολουθώ το έργο αυτό διαχρονικά και σε όλες του τις διαστάσεις, είναι, δυστυχώς, ένα έργο που έχει κοστίσει στην κοινωνία και στην οικονομία της Θεσσαλονίκης. Για αυτό και πρέπει να παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Όλη αυτή η ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, βενζίνη κλπ, πως μπορεί να τιθασευθεί; Έχει πολιτικό κόστος όλο αυτό;
Η ακρίβεια αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις εταιρείες ενέργειας και τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν ένα κομμάτι των ανατιμήσεων. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ενδεικτικά ότι για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, που είναι ο μέσος όρος για τα περισσότερα νοικοκυριά, δε θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, ενώ διαφορετικά η αύξηση θα ήταν από 20 έως 44 ευρώ. Είναι δε εύλογο ότι ανάλογα με το εύρος και το ύψος των ανατιμήσεων σε συνδυασμό και με τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένονται ενδεχομένως και άλλες βελτιώσεις.

Δηλώσατε προχθές, ότι είναι πολύ σημαντικό, οι τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα των δανείων, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν στηρίξει με θυσίες το τραπεζικό σύστημα την περίοδο της μνημονιακής κρίσης. Είναι αυτή η ανάσα που χρειάζεται η οικονομία;
Το τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο να ανοίξει τη στρόφιγγα των δανείων, ιδίως από τη στιγμή που αφενός μειώνονται τα κόκκινα δάνεια και αφετέρου έχει θετικά αποτελέσματα και το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», όπως άλλωστε αυτά αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 – 2025 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας να στηριχτούν από τις τράπεζες, αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθόσον αποτελούν από τη μία επενδύσεις αμέσου αποδόσεως και από την άλλη το μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας, διότι δίνουν στην αγορά εργασίας 8 στις 10 θέσεις απασχόλησης. Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία μας.

Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχουν όρια και ποια είναι αυτά, κατά την άποψή σας;
Όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, στις σύγχρονες Δημοκρατίες δεν έχουν θέση διαχωρισμοί με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αναγνώριση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Τα όρια νομίζω ότι συμβαδίζουν κάθε φορά με τα όρια που θέτει η ωριμότητα της κοινωνίας. Η Πολιτεία σε κάθε περίπτωση οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση, αξιοποιώντας τον πλούτο της διαφορετικότητας.

Τι απάντησε η κυβέρνηση, στο ερώτημα που θέσατε, για το εάν θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού, στους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού; Θα δοθεί τελικά;
Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού και για το μήνα Ιούνιο και ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά τους. Το γεγονός αυτό μου προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθόσον είμαι κοντά στον κλάδο των επαγγελματιών του πολιτισμού από την αρχή της πανδημίας, γνωρίζω πολύ καλά τις πολλές ιδιαιτερότητες του εργασιακού τους καθεστώτος και έχω κάνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα για το επίδομα για το μήνα Ιούνιο, πολύ έγκαιρα είχα απευθυνθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια κατέθεσα την από 02/09/2021 σχετική ερώτησή μου στη Βουλή.

Άνδρας - βουλευτής, γυναίκα - βουλευτής. Ποιανού η ζωή και η καριέρα είναι ευκολότερη;
Η γυναίκα – βουλευτής, όπως και κάθε γυναίκα – εργαζόμενη, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις, δυσκολίες και εμπόδια από τους άνδρες, ιδιαίτερα όταν ταυτόχρονα είναι και μητέρα. Ως εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών αλλά και ως μάχιμη δικηγόρος, θεωρώ ότι στην κατεύθυνση της στήριξης της μητρότητας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια και κινήσεις να γίνουν. Κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η προώθηση της ισότητας των φύλων και στην εργασία, η αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους για τη φύλαξη των βρεφών και νηπίων. Για τα ζητήματα αυτά έχω καταθέσει τις προτάσεις μου από το βήμα της Βουλής.

Ρόλος: Μανούλα. Τι σας δυσκολεύει; Τι σας φοβίζει; Στιγμή πανικού υπήρξε;
Η μητρότητα είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, το οποίο δε θα άλλαζα για τίποτα στον κόσμο. Έχω δύο υπέροχα παιδιά, τα οποία κάθε μέρα μου θυμίζουν την έννοια της άνευ όρων αγάπης. Πολλά με δυσκολεύουν στην καθημερινότητά μου λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών μου και, φυσικά, υπάρχουν και στιγμές όχι απαραίτητα πανικού αλλά ζόρικες. Αυτό που με φοβίζει είναι ό,τι έχει σχέση με θέματα υγείας. Προφανώς, δεν υπάρχει εγχειρίδιο για σωστές και καλές μητέρες, γι’ αυτό και η κάθε μέρα αποτελεί μια νέα πρόκληση.

Πολιτική και ανατροφή παιδιών (πόσο είναι σήμερα τα παιδάκια), συνδυάζονται;
Σίγουρα οι ρόλοι που καλούμαι να ανταποκριθώ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Και οπωσδήποτε είναι δύσκολο να συνδυαστούν οικογένεια, κοινοβουλευτικά καθήκοντα και δικηγορία. Αλλά είναι εφικτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επειδή από πολύ μικρή αγαπώ την πολιτική, με το σύζυγο μου και στη συνέχεια και ως προς τα παιδιά μας, τα οποία είναι 8 και 2 ετών αντίστοιχα, θέσαμε τις προϋποθέσεις αυτές και οργανώσαμε την οικογενειακή μας ζωή κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στις αυξημένες απαιτήσεις των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων.

Ο ρόλος του συζύγου είναι αυτός που θα θέλατε; Ζηλεύει λιγάκι; Τρίτο παιδάκι θα υπάρξει ή τέρμα με τις εγκυμοσύνες;
Ο σύζυγός μου, Γιώργος, έχει αναλάβει πολλά από τα οικογενειακά βάρη, ώστε να μπορώ εγώ να ανταποκρίνομαι στα απαιτητικά κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα και δεν θα βρισκόμουν στη θέση αυτή χωρίς η βοήθειά του και τη συνεχή στήριξή του. Έχει πλήρως συνειδητοποιήσει την αγάπη μου για την πολιτική, χωρίς αυτό να μας δημιουργεί προβλήματα. Άλλωστε, ήμουν απόλυτα έντιμη μαζί του, όταν από την πρώτη μέρα που ήμαστε μαζί, του είχα δηλώσει ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική. Ένα τρίτο παιδί πάντα είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι στα σχέδια μας. Αυτή τη στιγμή προέχουν η ανατροφή των δύο παιδιών μας και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα.

Αγαπημένη μυθοπλασία ή άλλο στην τηλεόραση;
Μετά από μια εξαντλητική ημέρα, μου αρέσει να βλέπω τις αγαπημένες μου σειρές. Μία από αυτές είναι «The Crown». Φυσικά είμαι λάτρης του σινεμά και προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη για τις ταινίες που κυκλοφορούν και να παρακολουθώ όσες με κεντρίζουν. Από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι «Το Μεγάλο Σορτάρισμα - The Big Short». Και αυτό, γιατί δείχνει πώς ανορθόδοξες οικονομικές πρακτικές στην ουσία είχαν ολέθριες συνέπειες στην κανονικότητα εκατομμυρίων απλών ανθρώπων αλλάζοντας εκ βάθρων τη ζωή τους.

Με ποιά γυναίκα- πολιτικό με την ευρεία έννοια, θα γευματίζατε και γιατί;
Θα ήθελα να γνωρίσω και να συζητήσω με τη Ζαρίφα Γκαφάρι, την πρώτη γυναίκα δήμαρχο του Αφγανιστάν, η οποία δέχτηκε τρεις επιθέσεις κατά της ζωής της από τους Ταλιμπάν. Η Γκαφάρι, έχει κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και όρθωσε το ανάστημά της σε μία χώρα που οι γυναίκες δεν έχουν φωνή. Όλες οι γυναίκες του δυτικού κόσμου οφείλουμε να συνδράμουμε στον άνισο αυτό αγώνα τους.

Αγαπημένο φαγητό;
Μου αρέσει η μαγειρική. Είναι δημιουργική. Όσο μπορώ προσπαθώ να μαγειρεύω, για να τρώμε υγιεινά. Αλλά όταν κάνουμε «παρασπονδίες», μας αρέσει να τρώμε τεράστια burgers.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Espresso", στις 26/09/2021

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol