Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει αποτελεσματικά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020
Η κ. Ευθυμίου αναφέρεται στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με αποκορύφωμα την έκδοση Navtex από την Τουρκία και την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία αλλά και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για διεθνοποίηση του ζητήματος. Η κ. Ευθυμίου ξεκαθαρίζει πως η χώρα μας θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ζητά από την Ευρώπη να λειτουργήσει αποτελεσματικά απέναντι σε αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές.
 
Μόλις πριν λίγες ημέρες δεχτήκατε δεύτερη επίθεση στο γραφείο σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί; Σας έχουν στοχοποιήσει;
Και στις δύο επιθέσεις που δέχτηκα στο γραφείο μου η ανάληψη ευθύνης έγινε από ομάδες αντιεξουσιαστών. Τέτοιες επιθέσεις είναι πράξεις θρασύδειλες. Αυτές οι ενέργειες πλήττουν τη Δημοκρατία και διαταράσσουν την κοινωνική ηρεμία, αλλά και το λειτούργημα του βουλευτή. Ωστόσο, δεν εκφοβίζουν ούτε την παράταξη της ΝΔ, ούτε εμένα προσωπικά. Θα εξακολουθώ να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα ενεργά, μαχόμενη με ευσυνειδησία και συνέπεια.
 
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής αποδείχτηκε για… γερά νεύρα. Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της Συνόδου και της σκληρής διαπραγμάτευσης; Αδίκως οι Έλληνες έχοντας ζήσει μια δεκαετή κρίση και βλέπουν να διαδραματίζονται τα παραπάνω στο κέντρο λήψης των αποφάσεων να αγωνιούν για νέα «μνημόνια»; Τελικά, η Ευρώπη πόσο μακριά βρίσκεται από τις πραγματικές ανάγκες των λαών της;
Η συμφωνία των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ καταδεικνύει ότι, στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο. Η Ευρώπη μπορεί και θα συνεχίσει να πορεύεται ενωμένη. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να ήταν σκληρές, αλλά για να επέλθει συμφωνία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να φύγει από τις Βρυξέλλες με περίπου 72 δις. ευρώ, συμμετέχοντας ισότιμα και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις. Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχουν μηχανισμοί μνημονίου. Τα χρήματα θα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ και είναι σημαντικό ότι θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις αλλά κ αναδρομικότητα επιλεξιμότητας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση να κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό και προς τη στήριξη των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας, αλλά και σε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης.
 
Ο Ερντογάν, μετά την απόφασή του να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, εξέδωσε Navtex και δείχνει πως δε φοβάται να τραβήξει το σκοινί στις σχέσεις και με την ΕΕ και με την Ελλάδα. Εκ του αποτελέσματος, εκτιμάτε ότι θα υλοποιήσει τα λεγόμενά του περί γεωτρήσεων; Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
Ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί μία πολιτική με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας του εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του δυτικού κόσμου για μία συντονισμένη και αποτελεσματική πολιτική. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, είτε με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είτε με άλλου είδους ενέργειες σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα όρια των αντιδράσεων της Ελλάδας ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και από το Σύνταγμα της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να μην εκτροχιαστούν περαιτέρω οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και πρέπει να αποφευχθούν απρόβλεπτες εξελίξεις. Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
 
Σας ικανοποίησε το πρόσφατο αποτέλεσμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είχε θετική έκβαση για την Ελλάδα, καθόσον επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και μάλιστα ζητήθηκε από την Τουρκία να επανεξετάσει την απόφασή της. Επίσης, είναι σημαντικό ότι μία σειρά χωρών της ΕΕ εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και συναίνεσαν στο ελληνικό αίτημα να εκπονηθεί κατάλογος κατάλληλων μέτρων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά, εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Η Ευρώπη, αφού έχει λάβει αυτές τις αποφάσεις, οφείλει να τις υλοποιήσει και να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά στην οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
 
Η κυβέρνηση εκτιμάτε πως χρειάζεται «λίφτινγκ», δηλαδή ανασχηματισμό; Εάν σας καλούσε στο τηλέφωνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σας ζητούσε να τον βοηθήσετε, ποιο χαρτοφυλάκιο θα διεκδικούσατε; Σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό πρέπει το κυβερνητικό σχήμα να ενισχυθεί από τη γυναικεία παρουσία;
Είναι γνωστό ότι ο ανασχηµατισµός είναι αποκλειστική αρµοδιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος αξιολογεί τόσο το κυβερνητικό έργο όσο και τους βουλευτές, καθώς επίσης και τη σύνθεση της εκάστοτε κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν κάνει διακρίσεις βάσει του φύλου. Απεναντίας, ενισχύει τη γυναικεία εκπροσώπηση, όπως ήδη έπραξε σε κορυφαία αξιώματα, όπως αυτό της Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Βασική µου µέριµνα είναι να επιτελώ τα κοινοβουλευτικά µου καθήκοντα µε τον καλύτερο τρόπο, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι µε τίµησαν µε τη ψήφο τους. Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, επιδιώκω να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου, ιδίως τώρα, στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, στόχος µου είναι να συμβάλλω, όπου είναι εφικτό, στη βελτίωση του κυβερνητικού έργου. Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα έρχομαι σε επαφή με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, επεξεργάζομαι τα προβλήματά τους και τα μετουσιώνω σε προτάσεις μου για τον σκοπό αυτόν.
 
Είστε δικηγόρος και μάλιστα με αντικείμενο το Εργατικό Δίκαιο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ευνοεί τους εργοδότες και τις απολύσεις. Κρίνετε πως υπάρχουν τέτοια παραθυράκια ή έστω κενά και ποιες είναι οι δικές σας κόκκινες γραμμές επί του συγκεκριμένου θέματος;
Η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εισοδημάτων των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, έλαβε σημαντικά μέτρα τόσο για τη στήριξη των μισθών των εργαζομένων, όσο και για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Διότι χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι. Επειδή είναι μία κατάσταση δυναμική, για την ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ–ΕΡΓΑΣΙΑ, η κυβέρνηση έχει λάβει και πρόσθετα μέτρα, για παράδειγμα η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών όπως κατά περίπτωση εξειδικεύεται. Σε ό,τι με αφορά λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μου τόσο επαγγελματικής ως εξειδικευόμενη στο εργατικό δίκαιο όσο και πολιτικής προς υποστήριξη και βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κατέθεσα πρόταση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τόσο για την επέκταση της ρήτρας περί μη απόλυσης στους εργαζόμενους που ο εργοδότης έχει επιλέξει να μην εντάξει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ όσο και για την αναστολή της εφαρμογής των γενικών διατάξεων για την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τη λήξη του προγράμματος αυτού.
 
Σχεδόν δυο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι όπου έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι έρχονται στο φως της δημοσιότητας απίστευτες καταγγελίες από τον εμπειρογνώμονα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αντιπερισπασμό. Για τις κόντρες και τους εμφύλιους που όπως αποδεικνύεται υπάρχουν σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δικαιοσύνη κ.ά. η κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει;
Θεωρώ ότι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανήκουστα. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών που θα διερευνήσουν την υπόθεση. Εφόσον υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, η υπόθεση μπορεί να εξεταστεί και σε επίπεδο Βουλής. Αποτελεί κυβερνητική θέση ότι είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, σε ηθικό, πολιτικό και ποινικό επίπεδο.
 
Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ", στις 26/07/2020

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2021 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol