Με Όραμα και Θάρρος!

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος και δραστήρια πολιτικός. Πώς συνδυάζετε όλους αυτούς τους ρόλους;

Απ. Οι ρόλοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Είμαι μάχιμη δικηγόρος με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο. Παράλληλα, από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά και την πολιτική. Έχω περάσει τόσο απο τα φοιτητικά έδρανα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κ της ΟΝΝΕΔ οσο κ απο αυτά του δημοτικού συμβουλιου του Δήμου Θεσαλονικης. Ωστόσο, προτεραιότητα για μένα είναι πάντα η οικογένεια. Ο 6χρονος γιος μου Χρήστος, ο σύζυγός μου, Γιώργος Μάνος, και το δεύτερο παιδάκι μας, που μας ήρθε ως θείο δώρο και το περιμένουμε με ανυπομονησία. Βρίσκομαι ήδη στον 7ο μήνα κύησης. Οι απαιτήσεις για όλους αυτούς τους ρόλους είναι πολλές. Όμως αν αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια.

Γιατί ασχολείστε με την πολιτική;

Απ. Όπως είπα και παραπάνω ασχολούμαι με τα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια. Από πολύ νεαρή ηλικία έμαθα να λειτουργώ συλλογικά, παίρνοντας μέρος σε κοινωνικούς αγώνες. Δυνάμωνα την φωνή μου με στόχο να προσφέρω, να βρίσκω λύσεις σε προβλήματα. Το πρώτο μεγάλο βήμα στα κοινά ήταν η συμετοχή στις δημοτικές εκλογές. Εκλέχθηκα δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μεγάλο σχολείο. Μου δίδαξε ότι η συμμετοχή στα κοινά μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Αυτό ήταν το έναυσμα για το επόμενο βήμα μου. Πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει συγκεκριμένα προσόντα και χαρακτηριστικά. Πρέπει να έχει δώσει τους αγώνες του, να έχει μια επαγγελματική πορεία, να γνωρίζει την καθημερινότητα των πολιτών, να έχει ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Ποιο είναι το κριτήριο, για να σας επιλέξουν οι Θεσσαλονικείς;

Απ. Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται πολιτικούς, με τόλμη, με όραμα, με θάρρος και με διάθεση διεκδίκησης. Η Θεσσαλονίκη έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια την ίδια ατζέντα στα ζητηματα που την απασχολούν και αυτό γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Η Ν.Δ. έχει και το σχέδιο αλλά και τη βούληση να προχωρήσει ζητήματα που απασχολούν την πόλη και να δώσει λύσεις. Ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί. Τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν αυτήν την πολιτική πρέπει να διαθέτουν τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία. Η επαγγελματική μου πορεία ως μάχιμης δικηγόρου με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, η κοινωνική μου πορεία μέσα από τη συμμετοχή μου σε κοινωνικές οργανώσεις και η πολιτική μου διαδρομή ιδιως μέσα απο τη θητεία μου στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν δώσει απτά δείγματα της αποφασιστικότητάς μου, για να διεκδικήσω και να προσφέρω. Άλλωστε, έχω αποδείξει ότι βρίσκομαι πάντα δίπλα στους συμπολίτες μου και θα παραμείνω δίπλα τους και μετά τις εκλογές.

Αν και διανύετε τον 7ο μήνα κύησης παραμένετε μαχητική και πολύ δραστήρια. Αυτό είναι δείγμα της αποφασιστικότητάς σας;

Απ. Πρώτιστο μέλημα για εμένα είναι η οικογένεια. Πιστεύω απόλυτα στο θεσμό. Θεωρώ ότι είναι ο πιο σημαντικός συνεκτικός κρίκος της κοινωνίας μας. Η οικογένειά μου είναι η κορωνίδα μου και το πιο σημαντικό επίτευγμά μου. Για εμάς τους Έλληνες η οικογένεια αποτελεί ύψιστο αγαθό. Το ότι συνέπεσε η δεύτερη εγκυμοσύνη μου με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών είναι μια ιδιαίτερη και απαιτητική συγκυρία. Όμως, είμαι αποφασισμένη να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, γιατί πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει να επιδείξει κοινωνικό και πολιτικό έργο. Να έχει δουλέψει, να έχει κολλήσει ένσημα. Είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτικό να έχει άμεση επαφή με την κοινωνία, να αποτελεί μέρος της. Να είναι τεχνοκράτης, να γνωρίζει τα θέματα και να δίνει λύσεις. Πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Αυτό περιμένουν οι πολίτες.

Τι σας λέει ο 6χρονος γιος σας; Σας μαθαίνει πράγματα;

Απ. Είναι αλήθεια ότι από τα παιδιά μαθαίνουμε πολλά. Ο Χρήστος, αν και μόλις 6 χρονών, δε σταματά να με ρωτά για τα πάντα. Φυσικά διδάσκομαι πολλά, γιατί από την απλή λογική των παιδιών μαθαίνεις. Αυτό είναι χαρακτηριστικό που αξιοποιώ και στην πολιτική. Να μαθαίνεις καθημερινά και να δίνεις λύσεις σε σύνθετα προβλήματα που να είναι συμβατές με την απλή λογική. Μέσα από τον τρόπο σκέψης των παιδιών ανοίγουν νέοι ορίζοντες, γιατί διαπιστώνεις τον ευθύ δρόμο που πρέπει να χαράξεις στην πολιτική, χωρίς παρεκκλίσεις.

Πιστεύετε ότι η εικόνα σας, σας βοηθά ή αντιθέτως αποτελεί δυσκολία στο να μεταδίδετε τις θέσεις σας;

Απ. Πιστεύω ότι η εικόνα του κάθε ανθρώπου προκύπτει τελικά από τις πράξεις του, από τις ιδέες του, από τα αισθήματά του, από τα ψυχικά του χαρίσματα. Όσο όμορφος ή άσχημος και να είσαι, στην καθημερινότητα της πολιτικής δε θα κριθείς από αυτό. Το ζητούμενο είναι να μπορείς να μετουσιώνεις την ιδεολογική σου σκέψη σε πράξη. Ο κ. Τσίπρας, έδωσε αίωλες υποσχέσεις. Δεν κράτησε το λόγο του απέναντι στους Έλληνες και για αυτό δεν μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αυτό που οπωσδήποτε ζητούν οι πολίτες είναι η αλήθεια.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Espresso" 4/7/2019

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol