Δήλωση Άννας Ευθυμίου σχετικά με την πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022

Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς στο δάσος του Σέιχ Σου.


Το δάσος του Σέιχ Σου αποτελεί το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος στη χώρα μας, καθώς επίσης και το σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας και συνακόλουθα κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα για αυτήν.


Για το λόγο αυτό, έγκαιρα, είχα θέσει στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα ερωτήματα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Ειδικότερα, είχα επισημάνει ότι από το 2017 και έπειτα, η επιδημία του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda έχει προσβάλλει πληθώρα δέντρων εντός του δάσους, οδηγώντας με ταχύτατους ρυθμούς σε μια εκτεταμένη και πρωτοφανή ξήρανση περίπου 100.000 πεύκων, σε μία έκταση 3.500 στρεμμάτων, που αντιστοιχεί στο 1/10 της συνολικής έκτασης του δάσους. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι το τμήμα του δάσους που ως επί το πλείστων αποίκησε το συγκεκριμένο έντομο, αποτελεί διασωθέν τμήμα από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1997. Στην απώλεια αυτού του τεράστιου αριθμού δέντρων εξαιτίας του φλοιοφάγου εντόμου προστίθεται και η απώλεια τουλάχιστον 90 στρεμμάτων δασικής έκτασης λόγω της δασικής πυρκαγιάς του 2021.


Επιπρόσθετα, παράλληλα με την επείγουσα ανάγκη για αποτροπή δασικής πυρκαγιάς στο δάσος του Σέιχ Σου, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η αναδάσωση του. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόταση της επιστημονικής κοινότητας, κρίνεται σκόπιμη για την περίπτωση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδάσωσης, που θα περιλαμβάνει την φύτευση δέντρων με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε παράσιτα καθώς και με λιγότερη ευπάθεια σε περίπτωση πυρκαγιάς συγκριτικά με τα υπάρχοντα πεύκα.


Για τους παραπάνω λόγους κατέθεσα στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:
Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητες τους η διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης του δάσους του Σέιχ Σου που θα στοχεύει αφενός στην αναγέννησή του μέσω προγραμμάτων αναδάσωσης και αφετέρου στην αντιπυρική θωράκιση του.


"Ως βουλευτής Α ́ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης της ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων σχετικά με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Σέιχ Σου. Μάλιστα, επειδή θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα τόσο την αντιπυρική προστασία της πόλης, όσο και την διασφάλιση της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι και με ενημέρωσαν για τη σημερινή κρατούσα κατάσταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης", δήλωσε η κ Ευθυμίου.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol