Κάλυψη εργαζόμενων λόγω Covid-19- Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022

     H κα Άννα Ευθυμίου με τη διττή της ιδιότητα, τόσο ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, επειδή έχει γίνει δέκτης της μεγάλης ανησυχίας πολλών εργαζόμενων και γονέων εργαζόμενων, απευθύνθηκε με επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να διευκρινιστούν άμεσα τα εξής:

1) Ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι που νοσούν θα μπορούν να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια και κατ’ επέκταση επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ.

2) Ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους και οι όροι και προϋποθέσεις αμοιβής τους κατά τη δικαιολογημένη αυτή απουσία τους από την εργασία.

     Μάλιστα, το δεύτερο κρίνεται ιδιαίτερα επιτακτικό, δεδομένο ότι από τις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία και αφορά πολλούς γονείς που, ίσως, να χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους λόγω νόσησης των παιδιών τους.

     «Η εκταταμένη διασπορά των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης  «Όμικρον» του COVID – 19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κάλυψη των εργαζόμενων που νοσούν από κορονοϊό αλλά και των εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, τα οποία, εφόσον δεν είχε ληφθεί μέριμνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ. Οικ. 81558/29-12-2021 ΚΥΑ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση επίλυσή τους» τόνισε η κα Ευθυμίου.

Συμφωνα με το ισχύον καθεστώς και τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών. Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δε χρειάζονται μοριακό τεστ, για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους, εφόσον νοσήσουν από κορονοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας. Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ, όμως, δέχεται μόνο το μοριακό τεστ, προκειμένου να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν. Για το λόγο αυτό, τα παραπάνω χρήζουν άμεσης διευκρίνισης.

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol