Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης - Παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων κατά το άνοιγμα τους

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021
Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων, με στόχο την κατάθεση προτάσεων για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.
 
Η βουλευτής, γνωρίζοντας καλά τα ζητήματα που ανακύπτουν στο χώρο της Δικαιοσύνης από την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων με το άνοιγμα συγκεκριμένων διαδικασιών, λόγω και της ιδιότητας της ως μάχιμης δικηγόρου, έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης τα θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους   σχετικά με το πλέγμα των νέων δικονομικών ρυθμίσεων που θεσπίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διευκόλυνση δικηγόρων και διαδίκων. Παράλληλα, τόνισε  το θέμα της λήψης πρόνοιας για όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τη λειτουργία των Δικαστηρίων, όπως καθημερινά rapidtests, τοποθέτηση διαχωριστικών στις δικαστικές αίθουσες κα.

Όπως τη διαβεβαίωσε ο κ. Τσιάρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διοικήσεων των Δικαστηρίων αναφορικά με την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, ενώ διενεργούνται rapid tests σε καθημερινή βάση. 

Παράλληλα, η Άννα Ευθυμίου έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης το θέμα προτεραιοποίησης του κλάδου της Δικαιοσύνης στους εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να εξεταστεί και η προτεραιοποίηση εμβολιασμών στους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους, ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων».
 
Εκσυγχρονισμός και αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία ανηλίκων
Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, η Άννα Ευθυμίου συζήτησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τις προτάσεις της τόσο για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τα αδικήματα κακοποίησης και παρενόχλησης ανηλίκων, όσο και για τη δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένων γραφείων εισαγγελιών για ανηλίκους, καθώς, όπως τόνισε, «είναι αναγκαίο να παρέχουν ένα περιβάλλον προσιτό στα παιδιά, που θα κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, ώστε να μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε τη βουλευτή ότι προωθείται άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ), στην οποία εντάσσεται και το «Σπίτι του Παιδιού», που απαντά στην παραπάνω αυτονόητη ανάγκη. Επίσης, τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών στις περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης ανηλίκων στη Διαρκή Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, η οποία το επεξεργάζεται.  
 
Η ελληνική Δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης 
Επιπλέον, η Άννα Ευθυμίου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό και την ανάγκη ψηφιοποίησης των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης, που η ίδια υποστηρίζει από την αρχή της κοινοβουλευτικής της θητείας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως επισήμανε στη βουλευτή ο κ. Τσιάρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρά στην περαιτέρω ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστηρίων, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού ποινικού μητρώου, την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης διοικητικών δικαστικών υποθέσεων, καθώς και την εγκατάσταση της τεχνολογικής υποδομής για τη διεξαγωγή τηλεδικών.   

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2023 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol