Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι έγκυες που εργάζονται

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020
Την χρησιμότητα να δοθούν διευκρινήσεις στους εργαζομένους και τους εργοδότες για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που πρέπει να λαμβάνουν για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωνοϊού, επισημαίνει η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου.
 
Λαμβάνοντας υπόψιν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή και τη διάδοση του κορωνοϊού, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω του κορωνοϊού, η Άννα Ευθυμίου, σε δήλωσή της, αναφέρει τα εξής:
 
«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, λόγω και της ιδιότητάς μου ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, έχω γίνει δέκτης της σύγχυσης των εργαζομένων, αναφορικά: α) με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τίθεται σε περιορισμό κατ’ οίκον εργαζόμενος που θα προσβληθεί από τον ιό covid-19, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας και β) του τρόπου αντιμετώπισης του με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Εργατικού Δικαίου.
 
Γι’ αυτό το λόγο, προβάλλει έντονη η ανάγκη να διευκρινιστούν τα κριτήρια που θα λαμβάνει υπόψιν ένας εργοδότης, προκειμένου να ζητήσει από το μισθωτό να μην προσέλθει στην εργασία του, αλλά, παράλληλα, να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που δε θα μπορούν να εργασθούν εφόσον νοσήσουν ή είναι φορείς του ιού ή έχουν έρθει σε επαφή με φορέα.
 
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις εργαζόμενες εγκύους, αλλά και για τις εργαζόμενες μητέρες, που θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από την εργασία τους για προληπτικούς λόγους, εφόσον παρουσιαστούν κρούσματα του ιού στο εργασιακό τους περιβάλλον.
 
Σύμφωνα, πάντως, με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης είναι επιφορτισμένος με την υποχρέωση να μεριμνά για την ασφάλεια και την υγιεινή του περιβάλλοντος εργασίας και σε περίπτωση που παραλείψει να λάβει τα αναγκαία μέτρα, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να απέχουν από την εργασία τους διά της επισχέσεως».

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol