Τι και γιατί στις δυτικές συνοικίες;

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022


Η Δυτική Θεσσαλονίκη στον ευρύτερο χώρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είναι η πολυπληθέστερη περιοχή (450.000 άνθρωποι), έχει τα περισσότερα σχολεία (454), τους περισσότερους μαθητές και το νεότερο πληθυσμό.


Ωστόσο, αποτελεί κοινώς αποδεκτό γεγονός ότι είναι υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά καθώς και σε επίπεδο υποδομών. Η τοπική αυτοδιοίκηση της δυτικής πλευράς της πόλης μας, αλλά και κραταιοί θεσμικοί φορείς, όπως η Ιερά Μητρόπολη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως δίνουν έναν πολύ δυνατό αγώνα για να στηρίξουν τις περιοχές αυτές. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ έχει αντιληφθεί την άνιση αυτή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοί της και ενεργεί για την ισόρροπη ανάπτυξη της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης.


Στο πλαίσιο αυτό, με γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η πρότασή μου, την οποία και έχω διατυπώσει τους τελευταίους μήνες πολλές φορές δημόσια, για τη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικό νοσοκομείου στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσιου έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση. Μάλιστα, για το θέμα αυτό είχα απευθύνει και επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας.


Παράλληλα, ανάλογο ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί στην επέκταση του μετρό στα Δυτικά, ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες. Η επέκταση του Μετρό στα δυτικά είναι αναγκαία, γιατί εκεί κατοικεί και μεγάλος αριθμός πληθυσμού αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός του πληθυσμού που εργάζεται και έχει ανάγκη από γρήγορη και οικονομική μεταχείριση.


Ιδιαίτερα επωφελής είναι και η αξιοποίηση των υπολοίπων στρατοπέδων, όπως Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ζιάκα κ.α. Ειδικά για το στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου υφίσταται η ώριμη πρόταση του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, για να κατασκευαστεί εκεί το πιο σύγχρονο κολυμβητικό – καταδυτικό κέντρο της Β. Ελλάδας. Η απόδοση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και η αξιοποίησή τους αποτελεί σταθερό διαχρονικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα Στρατόπεδα και πρώην Στρατόπεδα, για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών.
Επιπρόσθετα, η δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί νευραλγικό τμήμα της σύγχρονης μητροπολιτικής περιοχής, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές που μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων μπορούν να αλλάξουν συνολικά τη μορφή της.

Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης έχω υπερθεματίσει το παραπάνω έμπρακτα και μετρήσιμα, κάτι που και στο μέλλον θα εξακολουθώ να κάνω, γιατί οι πολίτες των δυτικών συνοικιών και κυρίως οι νέοι άνθρωποί αυτών αξίζουν ίσες ευκαιρίες και ίδιες προοπτικές.

Δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του «Politic.gr», στις 10/9/2022

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol