Καλάθι της ΔΕΘ με κοινωνικό πρόσημο

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022

Λίγες μέρες πριν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ και το οικονομικό επιτελείο ασχολείται εντατικά με το θέμα αυτό, με σκοπό το όποιο διαθέσιμο πακέτο μέτρων να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας. Στόχευση της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν να ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Η σημαντική υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 5,1 δις στο επτάμηνο αλλά και τα αναθεωρημένα στοιχεία της Κομισιόν για ανάπτυξη 4% σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση του τουριστικού μας προϊόντος, που οδηγούν στην αύξηση του ΑΕΠ, διευρύνουν το δημοσιονομικό χώρο με νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

 

Από την άλλη, η διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι πάντα μετρημένα, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση το Σεπτέμβριο συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, έχοντας κατά νου τις υποχρεώσεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο, αλλά με πιο μεγάλο βαθμό ελευθερίας στο μείγμα της πολιτικής λόγω εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές το καλάθι της ΔΕΘ να έχει ένα βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

 

Δεν μπορώ να προκαταλάβω ούτε το οικονομικό επιτελείο ούτε τον Πρωθυπουργό φυσικά. Ωστόσο, λόγω της διαρκούς επαφής μου με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, διότι ασκώ ενεργά το επάγγελμα της δικηγόρου με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, οφείλω ως κυβερνητική βουλευτής να στηρίζω την κυβέρνηση και το κάνω, και παράλληλα να μεταφέρω σε αυτήν τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και την προσωπική μου εμπειρία και γνώση. Άλλωστε, μια σειρά προτάσεων μου σε διάφορα θέματα έχει ήδη υλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφορικά με τους χαμηλόμισθους είχα δημόσια τοποθετηθεί από την άνοιξη για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€. Πλέον, υφίσταται η κυβερνητική εξαγγελία για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πιστεύω πως θα ήταν γόνιμο η αύξηση αυτή να έρθει όσο πιο σύντομα γίνεται. Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό επιτελείο μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα να ξεπαγώσουν οι τριετίες. Πιστεύω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη νέα γενιά, διότι αυτοί που κυρίως πλήττονται από το πάγωμα των τριετιών είναι οι νέοι εργαζόμενοι που βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Σε αντιστάθμισμα για τις επιχειρήσεις, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθόσον οι εκπρόσωποι, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους οποίους διατηρώ συνεχή διάλογο, παρά τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρούν ακόμα μεγάλο το μη μισθοδοτικό κόστος. Άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός σε δημόσια τοποθέτηση του έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για το θέμα αυτό. Επωφελής θα ήταν, παράλληλα, και η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για την ένταξη των χρεών και προ της πανδημίας, εφόσον το κρίνει το οικονομικό επιτελείο. Έτσι, και οι επιχειρήσεις θα είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία.

Επιπρόσθετα, έχω πολλές φορές τοποθετηθεί για την ανάγκη προτεραιοποίησης της στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων με ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξής τους, καθότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ. Μάλιστα, θεωρώ εύλογο, μόλις βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία του Νόμου Κατρούγκαλου που θεσμοθέτησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ώστε και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά να δουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, τώρα που μετά από 14 χρόνια η Κυβέρνηση δίνει για πρώτη φορά αυξήσεις στις συντάξεις.

Οι παραπάνω προτάσεις μου κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μόνιμο τρόπο. Η επιδοματική πολιτική δίνει σοβαρές αλλά τεχνητές ανάσες. Από την άλλη, η ενίσχυση με μόνιμο τρόπο είναι και μακρόπνοη και στην κουλτούρα και φιλοσοφία της Ν.Δ.

Δημοσιεύθηκε στις 02/09/2022 στην ιστοσελίδα "i-eidiseis"

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol