Επιβεβλημένη η στεγαστική πολιτική για τη νέα γενιά

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022

Οι νέοι στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητο ότι πάλεψαν και παλεύουν με αλλεπάλληλες κρίσεις, μνημονιακή, πανδημίας και τώρα ενεργειακή. Ως βουλευτής που έχω ασχοληθεί διαχρονικά με θέματα νεολαίας, την οποία εκπροσωπώ φύσει και θέσει, θεωρώ κομβικό τη στήριξη των νέων ανθρώπων με μέτρα για τη στέγασή τους.
Πρόσφατα στην ομιλία μου στη Βουλή για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αναφέρθηκα εμφατικά και στην ανάγκη να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τα νέα ζευγάρια, ώστε να διευκολύνονται στην απόφασή τους να κάνουν οικογένεια και να μη τη μεταθέτουν λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας είτε για καταβολή ενοικίων είτε για αγορά πρώτης κατοικίας. Πλέον, το αυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, πλήττει και ζευγάρια των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, για να δικαιούνται κοινωνική κατοικία, αφετέρου, όμως, πολύ χαμηλά, για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Μάιο του 2022 το κόστος στέγασης στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Επιπρόσθετα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 25-34 αγγίζοντας το 67,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αναβολή στην ομαλή στεγαστική πορεία των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων μέχρι και την ηλικία των 34 ετών περιορίζονται στο παιδικό τους δωμάτιο.
Από τα παραπάνω καθίσταται επιβεβλημένη η συγκρότηση και εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου για τη στεγαστική πολιτική των νέων ζευγαριών. Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος, το έχει θέσει πολύ υψηλά. Ήδη μελετάται το σχέδιο αυτό από το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο και όπως έχει δημοσιευτεί στα ΜΜΕ ότι το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη των νέων ζευγαριών από τη ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ αξιοποιώντας αποθεματικό που υπερβαίνει το 1,5 δισ. Ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα όπως η κατασκευή νέων κατοικιών σε ιδιόκτητα ή νέα οικόπεδα και η διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζομένους και ανέργους, η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, η χορήγηση αντίστοιχων δανείων για την επισκευή α΄ κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα επωφελή για τη στέγαση των νέων ζευγαριών
Παράλληλα, φορολογικά κίνητρα ή φορολογικές εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους με προνομιακούς όρους θα ενίσχυαν την αγορά με περισσότερα ακίνητα προς εκμετάλλευση και θα την έκαναν και πιο ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των μισθωμάτων.
Οι νέοι μας είναι το μέλλον μας. Για το λόγο αυτό, η Πολιτεία οφείλει να ενεργεί για αυτούς πολυεπίπεδα δίνοντας τους ουσιαστικά κίνητρα να μείνουν στη χώρα μας, να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους και να συνδράμουν πολλαπλασιαστικά στην εγχώρια παραγωγή.

Δημοσιεύθηκε στις 28/8/2022 στην εφημερίδα "Το παρόν της Κυριακής"

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol