Φρένο στην εκδικητική πορνογραφία

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022

Η βία σε όλες τις μορφές της είναι ένα έγκλημα για το οποίο πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή. Ο αυξανόμενος αριθμός των περιστατικών και των αδικημάτων έμφυλης και σεξουαλικής βίας δημιουργεί την ανάγκη σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο καταστολής. Την ανάγκη αυτή έχω υπερθεματίσει ως βουλευτής έγκαιρα και με ομιλία μου στη Βουλή αλλά και μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

            Η Κυβέρνηση ορθώς έχει καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση των αδικημάτων σεξουαλικής φύσης με την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση διευρύνεται η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, καθώς επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για αδικήματα βαριάς και σεξουαλικής εγκληματικότητας, ενδοοικογενειακής βίας καθώς και για τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Αλλά και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας έχει αναλάβει πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

            Παρόλα αυτά, η ψηφιακή εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η εισβολή της στην καθημερινότητα μας δημιούργησε νέους κοινωνικούς ψηφιακούς χώρους και μετασχημάτισε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συναντιούνται, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. Επιπρόσθετα η πανδημία και ο εκτεταμένος εγκλεισμός στα σπίτια, με την επιπρόσθετη χρήση του Ίντερνετ είχε ως αποτέλεσμα  να αναδειχθεί ακόμα πιο έντονα στη χώρα μας το φαινόμενο της «Εκδικητικής Πορνογραφίας» ή «Revenge Porn» που εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον σοβαρότερα εγκλήματα βίας κυρίως κατά των γυναικών με αυξανόμενα περιστατικά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές αρχές, αλλά και η ίδια η κοινωνία ευρύτερα.

            Θεωρώ επιβεβλημένη την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η εκδικητική πορνογραφία να τιμωρείται ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα. Έχω έγκαιρα καταθέσει την πρόταση μου αυτή με σχετική ερώτηση μου στη Βουλή. Μέχρι σήμερα όλες αυτές οι υποθέσεις στην χώρα μας τιμωρούνται με τις διατάξεις του Νόμου 4624/2019 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θεσπιστεί διατάξεις για την ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας ως σεξουαλικό αδίκημα. Εκτιμώ, όπως άλλωστε διαφάνηκε από τις δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, ότι και στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσει στις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

            Η εκδικητική πορνογραφία, γνωστή και με τον όρο revenge porn, δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τις μέρες αυτές. Απλά η δημοσιότητα εξαιτίας της ιδιότητας του φερόμενου ως θύτη αποκάλυψε τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου αυτού με τις ολέθριες συνέπειες για τα θύματα. Οφείλει την ύπαρξη της στο sexting (sex και texting), δηλαδή στην αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, chat μηνυμάτων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με τη διαρκή αναβάθμιση των κινητών τηλεφώνων και των social media αλλά και τα εκατομμύρια πορνογραφικά sites καλλιέργησαν τις συνθήκες για την εμφάνιση και της εκδικητικής πορνογραφίας.

            Είναι μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης μέσω Διαδικτύου, αφορά άτομα όλων των ηλικιών και έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν τα σχόλια από τον κοινωνικό διασυρμό και εξ αυτού έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτοκτονίες. Μάλιστα, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται, φέρνει και το χαρακτηρισμό του διαδικτυακού βιασμού (porn rape). Είναι κρίσιμο δε ότι πολλά από τα θύματα είναι ανήλικοι ή άτομα πολύ νεαρής ηλικίας.

            Στη χώρα μας άνοιξαν τα στόματα για τα αδικήματα αυτά. Οι γυναίκες έχουμε, όμως,  πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, ώστε να σταματήσουν τα αδικήματα έμφυλης βίας. Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή οφείλει να είναι και η Πολιτεία και η κοινωνία, ώστε να συνδιαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες που θα εμπεδώνουν την ισότητα των δυο φύλων και το σεβασμό της γυναικείας φύσης και αξιοπρέπειας.

Δημοσιεύτηκε στο 'Political' στις 13/1/2022

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol