Αύξηση του κατώτατου μισθού ως αντίβαρο για την ακρίβεια

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021

Η επέλαση του κύματος της ακρίβειας είναι δριμεία και αισθητή στις τσέπες των νοικοκυριών και ακόμη περισσότερο των πιο ευάλωτων. Κάτι που εύλογα αποτέλεσε βασικό μέρος της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022. Στόχος της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε αρμοδίως, ήταν η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και των νοικοκυριών με μόνιμα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρω τη μόνιμη μείωση φόρων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κομβικό μέτρο, κατά τη γνώμη μου, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από 1/1/2022. Ωστόσο, αυτό που είναι πολύ θετικό είναι η πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα, πιο ουσιαστική, αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Έχει εμπράκτως επιβεβαιωθεί ότι ο κατώτατος μισθός βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των φτωχών, ενισχύει την ενεργή ζήτηση και επιβεβαιώνει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από την αποτελεσματικότητα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των προϊόντων και όχι στην ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους. Στις παραπάνω ευεργετικές του κατώτατου μισθού, ωστόσο, αντιτάσσεται μία, κομβική σημασία, αντιμετώπιση: Ο κατώτατος μισθός τείνει να μειώσει την εργασία, και ιδίως τις θέσεις των χαμηλών. Ωστόσο, το αντεπιχείρημα αυτό πλέον έχει στην πράξη αποδομηθεί. Τόσο όπως προκύπτει από τις σύγχρονες μελέτες και από τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία όσο και από τον πραγματικό κόσμο, ο κατώτατος μισθός δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της ανεργίας. Και αυτό διότι ο κατώτατος μισθός και η όποια αύξησή του θέτουν σε λειτουργία μια σειρά μηχανισμών προσαρμογής των προϊόντων και των εργαζομένων, οι οποίοι αντισταθμίζουν το ενδεχόμενο μείωσης της απασχόλησης. Οι Τέτοιοι μηχανισμοί είναι ενδεικτικά η μείωση των οικειοθελών αποχωρήσεων (εργασίας κύκλος εργασιών), οι βελτιώσεις στην οργάνωση αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, οι μικρότερες αυξήσεις σε υψηλότερους υπαλλήλους. Επομένως, το μείζον ερώτημα είναι ποια θα πρέπει να είναι η καλύτερη τιμή του κατώτατου μισθού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν αρνητικές του και να μεγιστοποιηθούν οι τυχόν θετικές του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε περιόδους οικονομικής βεβαιότητας, όπως η παρούσα,

οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ύψος του κατώτατου μισθού ως αναλογίας του μέσου μισθού μιας χώρας και το επίπεδο ανεργίας –και ανεργίας των νέων– της χώρας δεν φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, να συνδέονται μεταξύ τους. Το αυτό συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση της διαχρονικής εξέλιξης της σχέσης κατώτατου μισθού – ανεργίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κατώτατος μισθός σε επίπεδο επιπέδου δεν επηρεάζει τουλάχιστον αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα του κόστους των άλλων δυνάμεων και άλλες πολιτικές, όπως προκύπτει από τη σύγκριση του ύψους του κατώτατου μισθού ως αναλογίας του μέσου μισθού μιας χώρας και του επιπέδου του μοναδιαίου κόστους εργασίας της. χώρας. Βέβαια, αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός, προφανώς, επηρεάζει το κόστος της εργασίας των πιο χαμηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το κόστος εργασίας δεν είναι συνάρτηση μόνο του μισθού αλλά και του μη μισθολογικού κόστους. Για αυτόν, θα ήταν επωφελής η υιοθέτηση πρακτικών περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, με στόχο το κόστος να είναι χαμηλότερο για τις χαμηλές θέσεις εργασίας, κάτι που προκάλεσε και πρότασή μου στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Εξάλλου, αυτό δεν αποτελεί καινοτομία, αλλά έχει ήδη πρόσβαση στις χώρες της Ευρώπης, όπως στη Βρετανία. Από την άλλη, βέβαια, αντίβαρο στην αύξηση του κόστους εργασίας είναι το πραγματικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, ιδίως των πιο ευάλωτων, που καταβλήθηκε στην αγορά και θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό. θα επιστρέψει μέσω του ΦΠΑ στα δημόσια έσοδα. Η κοινωνική δικαιοσύνη κρίνεται επιτακτικά αναγκαία να εφαρμοστεί από την ίδια την πολιτική, όταν οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν είναι αβέβαιες, εξαιρετικές και σε βάρος των πιο ευάλωτων. Έκφανση της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι και ο κατώτατος μισθός. Η κατά την αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, κατά την κρίση μου είναι απαραίτητη και με θετικές συνέπειες τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Δημοσιεύτηκε σε έντυπη έκδοση ''ΤΟ ΠΑΡΟΝ'' στις 20/12/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol