Αναγκαία η ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021

Τα στόματα άνοιξαν μόλις μια γυναίκα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της για αναπαραγωγή και διάθεση των προσωπικών σεξουαλικών τους στιγμών στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεσή της. Ο πρώην σύντροφος της, ωστόσο, απολάμβανε δημοσιότητας μεγάλης και κοινωνικής αποδοχής, και έτσι, στην περίπτωση αυτή η κοινωνική κατακραυγή και τα κοινωνικά αντανακλαστικά λειτούργησαν ακαριαία.


Και όμως, η εκδικητική πορνογραφία, γνωστή και με τον όρο revenge porn, δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τις μέρες αυτές. Απλά η δημοσιότητα λόγω της ιδιότητας του φερόμενου ως θύτη αποκάλυψε τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου αυτού με τις ολέθριες συνέπειες για τα θύματα. Οφείλει την ύπαρξη της στο sexting (sex και texting), δηλαδή στην αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, chat μηνυμάτων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στη χώρα μας εμφανίστηκε λίγα χρόνια μετά τη νέα χιλιετία, όταν και άτομα νεαρής ηλικίας ξεκίνησαν να γίνουν κάτοχοι κινητών τηλεφώνων. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με τη διαρκή αναβάθμιση των κινητών τηλεφώνων και των social media αλλά και τα πολλά πορνογραφικά sites καλλιέργησαν τις συνθήκες για την εμφάνιση και της εκδικητικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εκδικητική πορνογραφία είναι η αναπαραγωγή και διάθεση σεξουαλικά ασέμνων εικόνων ή βίντεο, οι οποίες δημιουργήθηκαν από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης, με ή χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του θύματος και οι οποίες, αφού η σχέση τελειώσει, εκδικητικά και διανέμονται δημόσια διαδικτυακά με σκοπό την ταπείνωση και τον διασυρμό του θύματος. Ωστόσο, παρατηρείται και το φαινόμενο το σεξουαλικό αυτό υλικό να διανέμεται δημόσια διαδικτυακά και όσο υφίσταται η ερωτική και σεξουαλική σχέση, με σκοπό τον εκβιασμό του θύματος, για να αναγκαστείτε σε περαιτέρω παραγωγή εικόνων ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο ή τον εκβιασμό του για άλλη αιτία. .


Είναι μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης μέσω Διαδικτύου, αφορά άτομα όλων των ηλικιών και έχει δραματικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων, τα οποία δεν μπορούν να αντιληφθούν τα σχόλια από τον κοινωνικό διασυρμό και εξ αυτού έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτοκτονίες. Μάλιστα, λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται, φέρνει και τον χαρακτηρισμό του διαδικτυακού βιασμού (porn rape). Είναι κρίσιμο δε ότι πολλά από τα θύματα είναι ανήλικοι ή άτομα πολύ νεαρής ηλικίας.


Τα νούμερα όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι σίγουρα ανησυχητικά, ωστόσο δεν είναι ενδεικτικά, καθόσον τα θύματα είναι περισσότερα. Και αυτό, διότι πολλά από τα θύματα δεν απευθύνονται ποτέ στις Αρχές λόγω της ντροπής ή του κοινωνικού στίγματος. Από την άλλη, υπάρχει και μια κατηγορία θυμάτων που για μεγάλα χρονικά διαστήματα αγνοούν ότι φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές τους στιγμές κάνουν το γύρο του διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ως βουλευτής έγκαιρα και με ομιλία μου στη Βουλή αλλά και μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθετε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω υπερθεματίσει την ανάγκη σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που θα στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο καταστολής.


Μάλιστα, θεωρώ επιβεβλημένη την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η εκδικητική πορνογραφία να τιμωρείται ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα. Διότι μέχρι σήμερα αυτές οι υποθέσεις στη χώρα μας τιμωρούνται με τις διατάξεις του Νόμου 4624/2019 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θεσπιστεί διατάξεις για την ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας ως σεξουαλικό αδίκημα.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση των αδικημάτων σεξουαλικής φύσης με την πρόσφατη τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή διευρύνεται η προστασία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, καθώς επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για αδικήματα βαριάς και σεξουαλικής εγκληματικότητας, ενδοοικογενειακής βίας καθώς και για τα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Απέδειξε ότι και αφουγκράζεται την κοινωνία και έχει και άμεσα αντανακλαστικά. Εκτιμώ, όπως άλλωστε διαφάνηκε από τις δημόσιες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, ότι και στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσει στις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στη χώρα μας άνοιξαν τα στόματα για τα αδικήματα αυτά. Η εκδικητική πορνογραφία δεν είναι κάτι περιστασιακό ή μια τάση που εμφανίζεται ανά τα χρόνια και μετά εξαφανίζεται. Και όταν τα στόματα είναι κλειστά, δε σημαίνει ότι η εγκληματική αυτή πράξη σταματά. Την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος την επιβάλει η ίδια η κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στο ''dikastiko.gr'' στις 17/12/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol