Αύξηση του κατώτατου μισθού με πρόταση

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021

Έχει εμπράκτως επιβεβαιωθεί ότι ο κατώτατος μισθός βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των φτωχών, ενισχύει την ενεργή ζήτηση και επιβεβαιώνει ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από την αποτελεσματικότητα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των προϊόντων και όχι στην ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από τη συμπίεσή του. . . μισθολογικού κόστους.

Το μοναδικό επιχείρημα που ορθώνει η πολιτικά κρατούσα οικονομική θεωρία, ότι ο κατώτατος μισθός τείνει να μειώσει την εργασία, και ιδίως τις θέσεις των χαμηλόμισθων, η πράξη το έχει αποδομήσει. Τόσο όπως προκύπτει από τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία όσο και από τη στατιστική ανάλυση των πραγματικών δεδομένων, στον πραγματικό κόσμο ο κατώτατος μισθός δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της ανεργίας.

Επομένως, το μείζον ερώτημα είναι ποια θα πρέπει να είναι η καλύτερη τιμή του κατώτατου μισθού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν αρνητικές του και να μεγιστοποιηθούν οι τυχόν θετικές του.

Η σύγκριση της αναλογίας κατώτατου/μέσου μισθού διαφόρων χωρών της Ε.Ε. με τα ποσοστά ανεργίας των χωρών αυτών, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ύψος του κατώτατου μισθού ως αναλογίας του μέσου μισθού μιας χώρας και το επίπεδο ανεργίας – και ανεργίας των νέων - της χώρας δεν φαίνεται, εκ του αποτελέσματος να συνδέονται μεταξύ τους. Το αυτό συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση της διαχρονικής εξέλιξης της σχέσης κατώτατου μισθού - ανεργίας σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε περιόδους οικονομικής βεβαιότητας, όπως η παρούσα, οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται. Κατά συνέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη κρίνεται επιτακτικά αναγκαία να αναπτυχθεί από την ίδια την Πολιτεία. Ως βουλευτής τοποθετημένη δημόσια στην Ολομέλεια της Βουλής αρχές Ιουλίου, μεταφέροντας την επιστημονική μου γνώση και εμπειρία από την εξειδίκευσή μου στο εργατικό δίκαιο, ότι ήταν και η αύξηση του κατώτατου μισθού ως μέτρο στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από 01-01-2022. Είναι πολύ θετικό ότι ο Πρωθυπουργός πρόσφατα εξήγησε και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού για την κοινωνική δικαιοσύνη, διότι έτσι περιορίζεται η ανισοκατανομή των αμοιβών, εντάσσοντας τις χαμηλές αμοιβές. Και, μάλιστα, είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, ιδίως των πιο ευάλωτων, που καταβλήθηκε στην αγορά και θα ενισχύσει την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις και αυτό θα επιστρέψει μέσω του ΦΠΑ στα δημόσια έσοδα.

Βέβαια, αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός, προφανώς, επηρεάζει το κόστος της εργασίας των πιο χαμηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το κόστος εργασίας δεν είναι συνάρτηση μόνο του μισθού αλλά και του μη μισθολογικού κόστους. Για αυτό, θα ήταν επωφελής η υιοθέτηση πρακτικών περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, με στόχο το κόστος εργασίας να είναι χαμηλότερο για τις χαμηλές θέσεις. Εξάλλου, αυτό δεν αποτελεί καινοτομία, αλλά έχει πρόσβαση στις χώρες της Ευρώπης, όπως στη Βρετανία.

Καταλήγοντας, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά προτεραιότητα όσο το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, κατά την κρίση μου είναι και με θετικές συνέπειες τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Δημοσιεύτηκε στον ''Ελεύθερο Τύπο'' στις 13/12/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol