Φρένο στα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021
Τα περιστατικά μεταξύ των ανηλίκων στη χώρα μας παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται όλο και πιο έντονα. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε αιματηρές επιθέσεις ανηλίκων προς άλλους ανηλίκους – κάποιες από αυτές τις εξόχως σοκαριστικές.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές βίας. Είναι ενδεικτικό πως μελέτες κατατάσσουν την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα σε 41 ευρωπαϊκές χώρες στην εκδήλωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.


Στις περιπτώσεις βίας μεταξύ ανηλίκων, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, σημαντικό αρνητικό ρόλο έχει παίξει η απρόσκοπτη είσοδος των παιδιών στο Διαδίκτυο, όπου συναντάμε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying).Συχνή είναι και η εμφάνιση του διαδικτυακού εκφοβισμού στα παιχνίδια, η οποία αναφέρεται ως «Griefing».

Για αυτό χρειάζεται η κατάλληλη ενημέρωση και καθοδήγηση από τους γονείς, όταν βλέπουν ότι τα παιδιά τους ασχολούνται με παιχνίδια στο διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζουν πώς να αποφύγουν τις ενέργειες σε βάρος τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εφηβική παραβατική συμπεριφορά οφείλεται είτε σε παθολογικές ψυχολογικές καταστάσεις είτε στο ότι τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές με τις άλλες έρχονται συχνά αντιμέτωπα, κυρίως εντός της οικογένειας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της εφηβικής παραβατικότητας δε φτάνει στην επιφάνεια παρά μένει ως επτασφράγιστο μυστικό εντός της οικογένειας, της παρέας, του στενού κοινωνικού κύκλου.

Οι εμπειρίες τόσο ως βουλευτές, όσο και ως διατελέσσασα εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της οργάνωσης Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί (Ν.Ε.Ο.Ι.) με οδήγησαν να τοποθετηθούν ήδη από τα μέσα του Φεβρουαρίου από το βήμα. της Βουλής, προκειμένου να ληφθεί κοινοβουλευτική δράση για το θέμα αυτό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και να αντιδρά με τρόπο σωφρονιστικό προς τους ανήλικους δράστες. Εκτός, βέβαια, από το επίπεδο της καταστολής, μείζον προβάλλει το επίπεδο της πρόληψης του φαινομένου της βίας μεταξύ ανηλίκων.Ο βασικός ρόλος σε αυτό μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο, το οποίο μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης, θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν, ότι ο διάλογος μπορεί να υπερισχύσει των κακών πράξεων. Ήδη η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του bulling στο σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, θα ήταν επωφελής η Πολιτεία να ενισχύσει τις παρεμβάσεις έγκαιρης θεραπείας και, προτιμότερο, πρόληψη στους γονείς για θετική λειτουργία και ανατροφή των τέκνων τους (positive parenting). Επιπλέον, θα ήταν γόνιμο να ληφθεί στοχευμένη μέριμνα και για τη θεραπεία και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, π.χ. κατάθλιψη (στο 1/3 των περιπτώσεων), χρήση ουσιών που συχνά συνυπάρχουν.
Επιπρόσθετα, είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στη θωράκιση της προσωπικότητας του παιδιού με τη δημιουργία ειδικών υποστηρικτικών προγραμμάτων από την Πολιτεία με στόχο να ενισχύσουμε την πνευματική και ψυχική καλλιέργειά του και να μεταλαμπαδεύουμε στους ανήλικους υψηλούς αξίες και ιδανικά, ώστε να σέβονται τους συνανθρώπους του.

Η επιθετικότητα και η βία μεταξύ ανηλίκων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αλλά χρειάζεται πάντα άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση. Ως επιδεικνύονται τα κατάλληλα αντανακλαστικά και με συντονισμένη πολιτική δράση για να αντιμετωπιστούν οι έκνομες και ηθικές αποτροπές αυτές πράξεις με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι Βουλευτής Ν.Δ. Α' Θεσσαλονίκης και μέλος της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής

 

Δημοσιεύτηκε στο ''newsbeast.gr'' στις 13/12/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol