Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Ένα σύγχρονο κράτος δικαίου οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τον πολίτη με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, χωρίς να υπάρχει το δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας. Σε ένα ευνομούμενο κράτος πρέπει να υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές. Ασφάλεια για τον πολίτη υπάρχει μόνο όταν γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά του δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του.

Η ανάγκη για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προστασίας του πολίτη, σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς σε εποχές κρίσης η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Η δημόσια ασφάλεια ως ζητούμενο αποτελεί -μετά  την οικονομία- το μέγιστο θέμα που αφορά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μάλιστα, ο τομέας Προστασίας του Πολίτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε μια εποχή που η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών πρέπει να αποτελεί τη βασική μέριμνα μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Προβλήματα, όπως η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία και η λαθρομετανάστευση αποτελούν μεγάλη απειλή για την ενότητα και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα και ο φόβος για την εγκληματικότητα έχουν αρχίσει να γίνονται ένα από τα μεγαλύτερα βιούμενα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει, επομένως, στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, ένα «έλλειμμα ασφάλειας», που μάλιστα χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται φαίνεται να μεγαλώνει.

Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η εμπέδωση πολιτικής για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν μέτρα, όπως καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου, που είναι το κύριο μέσο με το οποίο προσπορίζονται τα προς το ζην πολλές χιλιάδες λαθρομεταναστών. Μαζικός επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Μέτρα ασφαλείας, πέρα από την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως αποκάλυψη των κουκουλοφόρων και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος που οργιάζει. Επίσης αντιμετώπιση της «χαμηλής εγκληματικότητας», που είναι διάχυτη παντού. Σημαντική είναι και η αλλαγή στη νομοθεσία, στην ποινική μεταχείριση αλλά και το δικονομικό πλαίσιο για τη σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού. Τέλος, πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων των εν ενεργεία εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.

Ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές που γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια και σε άλλα δημόσια κτίρια, ακόμη και την εισβολή των κουκουλοφόρων στη Βουλή, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιληφθούν με σοβαρότητα το επίμαχο αυτό θέμα. Δυστυχώς, από την πλευρά της κυβέρνησης δε βλέπουμε το θέμα αυτό να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα. Ωστόσο, επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις. Να αισθανθούν οι πολίτες της ελληνικής κοινωνίας ότι το κράτος τους προστατεύει. Να αισθανθούν οι πολίτες της ελληνικής κοινωνίας ότι ζουν σε μία ευνομούμενη πολιτεία, που πληροί όλα τα εχέγγυα ασφάλειας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καρφίτσα, Σάββατο 18/4/2015

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol