Έμφυλη βία: μέσα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021

Δεκατρείς γυναικοκτονίες στη χώρα μας από την αρχή του 2021 μέχρι και το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, καταγράφεται και η πολύ μεγάλη αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Αυτό σημαίνει ότι η ήδη υφιστάμενη νομοθεσία προφανώς χρειάζεται να προσαρμοστεί και να μεταβληθεί ανάλογα με όσα επιτάσσουν τα νέα δεδομένα. Ήδη, στην ανάγκη αυτή απαντά η πολύ σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία που αφορά στην πρόσφατη νομοθέτηση των αλλαγών στον ποινικό κώδικα με σχετικό νομοσχέδιο.

Πλέον, για αδικήματα όπως ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες, καθόσον εμπεριέχουν έντονο το στοιχείο της έμφυλης βίας, ομαδικοί βιασμοί, θανατηφόροι βιασμοί, βιασμοί ανηλίκων, οι δράστες θα τιμωρούνται με τη μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Επίσης, αντιμετωπίζεται δραστικά ο εργασιακός εκφοβισμός: το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο διώκεται πλέον αυτεπαγγέλτως. Ειδικότερα, ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος είναι πέντε έτη και πλέον δεν απαιτείται η διαδικαστική προϋπόθεση της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης.

Πολύ σημαντική νομοθετική ρύθμιση είναι και η θεσμοθέτηση ως αξιόποινης πράξης  της παραβίασης δικαστικής απόφασης εκδοθείσα κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων που επιβάλλει την απαγόρευση προσέγγισης ή επικοινωνίας μεταξύ των προσώπων. Στόχος είναι η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και το αξιόποινο επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια.

Σε ό,τι με αφορά, με το θέμα της έμφυλης βίας ασχολούμαι διαχρονικά και με συνέπεια και ως βουλευτής έχω καταθέσει τις εμπειρίες μου αυτές και με προτάσεις στην επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, αλλά και με σχετική μου ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής.

Επιπρόσθετα, στο επίπεδο της καταστολής θα ήταν επωφελές να καταλαμβάνονται ως αδικήματα έμφυλης βίας και σύγχρονες μορφές της, όπως στην περίπτωση της εκδικητικής πορνογραφίας, γνωστή και με τον όρο «revenge porn», που σήμερα αντιμετωπίζεται μόνο ως προσβολή προσωπικών δεδομένων.

Πιο σημαντική, όμως, από την καταστολή, κατά την άποψή μου, προβάλει η πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται η στοχευμένη τροποποίηση των σχολικών προγραμμάτων, ώστε να προωθούν πρότυπα που βασίζονται στην ισότητα και τη συναίνεση, Παράλληλα, είναι σημαντική η δημιουργία προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης των τόσο εν γένει των γυναικών όσο και οικονομικής και κοινωνικής επανένταξης των κακοποιημένων γυναικών. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνδράμει η ανάδειξη οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και η εξειδικευμένη αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας από την αστυνομία, με εξειδικευμένο προσωπικό και αστυνομική έρευνα και τη χρήση απλών τρόπων επικοινωνίας και ενημέρωσης της αστυνομίας, όπως γραπτά μηνύματα ή διαδικτυακή συνομιλία.

Την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος την επιβάλει η ίδια η κοινωνία. Η Κυβέρνηση με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έμπρακτα αποδεικνύει ότι και αφουγκράζεται την κοινωνία και έχει και άμεσα αντανακλαστικά. Και οι γυναίκες έχουμε ανάγκη και την Πολιτεία και την κοινωνία στον αγώνα μας ενάντια στην έμφυλης βία.

Δημοσιεύθηκε στο "Political", στις 26/11/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol