Στο πνεύμα που επιτάσσει η εποχή κινείται ο νέος Ποινικός Κώδικας

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021

Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι αντιμετωπίζει παραβατικές πράξεις με πολύ βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα", τονίζει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. "Ιδίως στα εγκλήματα έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων", συνεχίζει, "και συγκεκριμένα για τα αδικήματα αυτά προβλέπεται η μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τις ανθρωποκτονίες, τον ομαδικό βιασμό και τον βιασμό ανηλίκων".

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, μας λέει η κ. Ευθυμίου, "έχει κάνει την επιλογή της με την μοναδική αυτή ποινή ισόβιας κάθειρξης απέναντι σ' αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα, κι έχει στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εγκλήματα αυτά, έχει προτείνει και την επιβολή και της προσωρινής κάθειρξης, με τα οποία είμαστε αντίθετοι φυσικά".

Εργασιακός εκφοβισμός - Ενδοοικογενειακή βία

Αναφερόμενη στην παράμετρο των εργασιακών, τονίζει ότι "για πρώτη φορά ο εργασιακός εκφοβισμός αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, από κατ' έγκληση γίνεται ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη, η αιμομιξία γίνεται κακούργημα σε βάρος ανηλίκων που γίνεται από γονείς κι από παππούδες, για τα πολύ οικεία πρόσωπα δηλαδή. Η παραγραφή σε βάρος αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων, ξεκινάει από την ενηλικίωση τους πλέον και για πλημμελήματα είναι συν ένα χρόνο και για τα κακουργήματα συν τρία χρόνια, από την ενηλικίωση και μετά", υπογραμμίζει η βουλευτής της ΝΔ.

Στη συνέχεια εστιάζει και στη νομοτεχνική βελτίωση για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στην οποία προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. "Πέρασε", μας λέει, "και πλέον προβλέπεται αξιόποινο για τη μη εκτέλεση απόφασης που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή το να μην προσεγγίζεις, να μην πλησιάζεις το θύμα. Κι αυτό προβλέπεται πλέον ως αξιόποινη πράξη".

"Τα κοινωνικά προβλήματα, απαιτούν συναινέσεις"

Στο ερώτημά μας πως σχολιάζει το γεγονός ότι τα σημαντικά άρθρα ψηφίστηκαν από μεγάλη πλειοψηφία, μας λέει: "Αυτό είναι σημαντικό, ότι ψηφίστηκαν από μεγάλη πλειοψηφία, γιατί τα κοινωνικά προβλήματα, απαιτούν συναινέσεις. Η ίδια η κοινωνία απαιτεί τη συναίνεση για τέτοια σοβαρά θέματα και ζητήματα. Και σε ότι με αφορά", συνεχίζει, "για να βάλουμε και το προσωπικό στοιχείο, εγώ για το θέμα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, έχω καταθέσει τις σχετικές προτάσεις μου και στην Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, και έκανα ερώτηση κοινοβουλευτική, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της έμφυλης βίας, το οποίο χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση, τόσο σε επίπεδο πρόληψης φυσικά, όσο και σε επίπεδο καταστολής".

Τιμωρητικό ή παιδευτικό το πνεύμα των αλλαγών;

Όσον αφορά το πνεύμα στο οποίο κινήθηκαν οι αλλαγές κι αν αυτό είναι τιμωρητικό ή ίσως παιδευτικό, μας λέει η κ. Ευθυμίου: "Είναι το πνεύμα που επιτάσσουν τα δεδομένα της εποχής που ζούμε. Και το λέω αυτό διότι, έχουμε δει 13 γυναικοκτονίες, έχουμε δει πολύ μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, στην περιφέρειά μας, είδαμε πρόσφατα δύο καταγγελίες από ανήλικες μαθήτριες για βιασμό, από ανήλικο συμμαθητή τους επίσης, μαθητή μάλλον του ίδιου σχολείου.

Προχθές είδαμε αυτή τη συμμορία των ανηλίκων η οποία σκορπούσε τον τρόμο κι έκανε και εγκληματικές πράξεις, άρα όταν βλέπουμε ότι πλέον γίνονται τέτοια σκληρά και ειδεχθή εγκλήματα, με τον ίδιο τρόπο, η κοινωνία και η πολιτεία οφείλει να προσαρμόσει το νομικό της πλαίσιο στα δεδομένα που επιτάσσει η κοινωνία μας", τονίζει χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ. Τέλος, συνοψίζοντας η κ. Άννα Ευθυμίου, τονίζει ότι "είναι προς την πολύ θετική κατεύθυνση" κι' ακόμα ότι "αντιμετωπίζουν βαθιά κοινωνικά θέματα".

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής και ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ. που ψήφισε «παρών». Ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Δημοσιεύθηκε στο "Typothes", στις 13/11/2021

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2022 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol