Το πρώτο βήμα, νομοθετικό «βατερλό»

Κυριακή, 03 Μαΐου 2015

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση γιατί η κυβέρνηση επέδειξε τέτοια σπουδή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, την ώρα που εκκρεμούν κρισιμότατα νομοσχέδια - προεκλογικές δεσμεύσεις της για την ανακούφιση των εξαντλημένων από την κρίση συμπολιτών μας.

Επίσης, είναι απορίας άξιο που η κυβέρνηση επίσπευσε την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, τη στιγμή που πραγματοποιούνταν ένα συντονισμένο κύμα καταλήψεων σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την πιο επαίσχυντη πράξη κατά της Δημοκρατίας, αυτή της εισβολής παρέας αντιεξουσιαστών στη Βουλή.

Αυτό που δεν είναι απορίας άξιο είναι ότι ο νόμος αυτός ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για την αποφυλάκιση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού, καθόσον περιλαμβάνει φωτογραφική διάταξη για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, έχουν ήδη εκτίσει πέντε έτη από την ποινή τους και τυγχάνουν ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, όπως ακριβώς και ο Σάββας Ξηρός. Και δεν είναι απορίας άξιο, διότι οι προεκλογικές «off the record» δεσμεύσεις αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «έμπρακτη βοήθεια» προς εκείνον, είχαν ως στόχο την ικανοποίηση ενός μικρού -αλλά «ισχυρού» εσωκομματικά- μέρους της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι πιέσεις των ΗΠΑ για κατάργηση του νομοσχεδίου και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η «φωτιά» που άναψε στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Ουάσινγκτον έχουν αναγκάσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σε στροφή 180 μοιρών. Στο πλαίσιο αυτής της απότομης αλλαγής πολιτικής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει για κανέναν ο τρόπος έκτισης της ποινής του αν δε γίνει δεκτό το βραχιολάκι». Ο υπουργός «φωτογράφισε» τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος φέρεται να διαμηνύει στο στενό περιβάλλον του ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τον κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπτωση που υποχρεωθεί να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σε περίπτωση, πάντως, που επαληθευτούν οι πληροφορίες από το περιβάλλον Ξηρού, ουσιαστικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει αποτύχει παταγωδώς. Και αυτό γιατί όχι μόνο θα έχει επιφέρει διπλωματικό «βατερλό», αλλά δε θα έχει επιτύχει ούτε τον αρχικό σκοπό του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν η ικανοποίηση ενός μικρού -αλλά «ισχυρού» εσωκομματικά- μέρους της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η αποκλιμάκωση της έντασης των αντιδράσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν και οι φόβοι για νέες καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και επεισόδια θα επανέλθουν.

Εκτός από τα παραπάνω, όμως, με το νόμο αυτό, με τον οποίο θεσπίζονται διατάξεις για τη γενικευμένη ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας που βασίζονται μόνο σε ηλικιακά κριτήρια και κριτήρια αναπηρίας, αφενός ουσιαστικά ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τους συγκεκριμένα πραγματικά και νομικά περιστατικά, όπως αυτά ισχύουν κατά περίπτωση και αφετέρου αποδομείται η βασική αρχή του ποινικού δικαίου για επιβολή ποινής δίκαιης και ανάλογης με το έγκλημα που τέλεσε ο δράστης.

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου απίθανο ο ανθρωπισμός που θέλει να «επιδείξει» ο νόμος αυτός να έχει αντίθετα αποτελέσματα, τόσο στην περίπτωση της αποφυλάκισης του Σ. Ξηρού όσο και στην ουσιαστική εφαρμογή ολόκληρου του ποινικού δικαίου.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Κυριακή 03/5/2015

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2023 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol