Σάκος του μποξ

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Παιδεία μας έχει καταντήσει σάκος του μποξ, διότι κάθε φορά που εκλέγεται μία νέα κυβέρνηση, κάνει σημαία της τις αλλαγές που επιφέρει στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με την παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το πρόσφατο νομοσχέδιο που εγκαινίασε και πάλι αλλαγές στην Παιδεία και υπερψηφίστηκε. Αλλαγές, όμως, που μάλλον οπισθοδρομικές μπορούν να χαρακτηριστούν και επιζήμιες για τον πολύπαθο για άλλη μια φορά αυτό χώρο.

Με το νέο νόμο για την Παιδεία, δυστυχώς, εισάγεται η κατάργηση στην ουσία των πρότυπων σχολείων, καθόσον καταργούνται όλα πλην πέντε, τα οποία, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου, διατηρούνται «για ιστορικούς και μόνο λόγους». Επιπρόσθετα, δέχονται ένα καίριο πλήγμα, καθώς επανέρχεται η κλήρωση ως τρόπος εισαγωγής και επομένως υπονομεύεται ο σκοπός τους. Αλλωστε, είναι μάλλον προκλητικές οι δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Παιδείας, κ. Μπαλτά, αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η «αριστεία είναι ρετσινιά».

Πραγματικά, μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ρίξει την αξιοκρατία στο πυρ το εξώτερον και προάγει την ισοπέδωση του ίδιου του συστήματος και του πνεύματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε όσες ευνομούμενες κοινωνίες εφαρμόζεται η αρχή της αξιοκρατίας έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόοδος και κοινωνική ευημερία. Ακριβώς διότι δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα και οι αντίστοιχες επιβραβεύσεις. Αντιθέτως, όπου δεν εφαρμόζεται η αρχή αυτή επικρατεί η ισοπέδωση, η έκπτωση των ηθικών αξιών και επικρατεί το δόγμα της ισότητας στην παρανομία. Δυστυχώς, αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικά γεγονός ότι στη χώρα μας η αξιοκρατία δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά διαφεντεύει ολόκληρο το κοινωνικό γίγνεσθαι «ο Μπάρμπας στην Κορώνη». Και γι' αυτό, άλλωστε, έχει αναγκαστεί να την εγκαταλείψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου επιστημονικά εξειδικευμένου δυναμικού.

Εκτός από τα παραπάνω, όμως, ο ισοπεδωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την Παιδεία μας επιβεβαιώνεται και από την επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών», με αποτέλεσμα να φορτώνονται τα πανεπιστήμια με υπερβάλλοντα αριθμό φοιτητών, που στην πραγματικότητα έχουν δια παντός αποκοπεί από την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, εμφανίζοντας έναν υπέρογκο αριθμό φοιτητών που θα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, τα πανεπιστήμιά μας δεν θα αξιολογούνται σωστά από τους διεθνείς οργανισμούς – αφού τελικά θα εμφανίζουν λίγες επιτυχίες σε σχέση με έναν (ανύπαρκτο) φοιτητικό πληθυσμό.

Ενισχυτικό της λανθασμένης αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί και η προκλητική δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση, σύμφωνα με την οποία: «Πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης. Αλίμονο κάθε φορά που γίνονται φοιτητικές εκλογές, πρυτανικές ή εξετάσεις, να καλείται η Αστυνομία να λύσει το θέμα». Αιτία για τη δήλωση αυτή αποτέλεσε η εισβολή κουκουλοφόρων σε διάφορες σχολές του ΑΠΘ και η πρόκληση επεισοδίων και τραυματισμών φοιτητών, με σκοπό την παρακώλυση της διενέργειας των φοιτητικών εκλογών. Βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές. Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ολες αυτές οι ενέργειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύουν περίτρανα την υποβάθμιση της Παιδείας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι, όμως, πραγματικά, κρίμα τώρα που έχουμε ανάγκη την Παιδεία μας όσο τίποτε άλλο, έχοντας ως γνώμονα μόνο μικροπολιτικά συμφέροντα, να φαλκιδεύουμε το μέλλον και των επόμενων γενεών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Κυριακή 17/5/2015

Δικηγορικό Γραφείο

Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 232 418

Πολιτικό Γραφείο

Τσιμισκή 3, Θεσσαλονίκη, 54625
2310 252 620

E-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακολουθήστε με

Άννα Ευθυμίου Copyright © 2020 | Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Σχεδιασμός Ιστοσελίδων DigiSol